Berfikir di luar ‘kotak’

As salam kwn πŸ™‚ puasa tak niari? tarawikh cmner? :D. niari kite nak ckp psl berfikir di luar ‘kotak’, berfikir di luar kebiasaan kita. Benda mudah je utk n3 ni tp xtau la kalo de yg rs ssh nak paham kan πŸ˜‰ n3 ni jugak utk peringatan pd diri kite sendiri yer, Β tp situasi ini melibat cust kite jg. Cara pemahaman agak bersimpang maka terjadi la situasi ini malam td.

citenyer bermula begini…adek ni order sarung bntl (slps ini disebut SB) mr/mrs right, warna pink + black dan SB ni mengikut lam album di FB warna dikombinasikan berlawanan. Cth: dpn pink blkg hitam.Β Jadi kalo latar hitam tulisannyer pink dan latar pink tulisannyer hitam

disebabkan berulangkali dier mengingatkan kite cara menyusun love yg ade huruf tu bermula dgn huruf ape maka kite snap pica bg dier tgk dulu sblm jahit. kite susun kain cenggini. Sebelah menyebelah…dan sebagaimana dier bgtau

dpn mr right, blkg A E

dpn mrs always right, blkg E A

*perhatikan pica

slps dier tgk, Β dier ckp nak

dpn mr right, blkg E A

dpn mrs always right , blkg A E

jd kite amik pica sekali lagi tp msh kedudukan sebelah menyebelah πŸ˜€

*sila perhatikan betul2 ya

Β 

dah snap pica bg dier tgk, dier reply lagik…

‘akak, sy nak AE blkg Mr right, EA blkg Mrs Always Right bleh tak gitu?’

maka kite pon jwb..

‘bleh je dek, jd mcm pic 1st td la ya?’

dan snap pic sekali lg & adek tu reply..

‘xbleh eh kak cam sy nak tu? kalo xleh akak proceed je la cmni’.

*merujuk kpd pica no. 3, sm x pica no 1 dgn pica 3, maksud kite kedudukan EA AE tu.

tetibe kite terfikir yg adek ni tidak faham kedudukan kain SB di dalam pica hahaha.. πŸ˜€ maka wajiblah kite berfikir di luar ‘kotak’ agar adek tu paham kedudukan kain SB tu. Adek tu xpaham kedudukan sebelah menyebelah maka kite susun atas bawah plak n snap pica lagik

dpn mr right, blkg love EA

dpn mrs alwyas right, blkg AE

kite amik pica 1 1 then amik lagik pica yg kedua2nya dok sebelah menyebelah πŸ˜‰

‘haaaa…camni la sy nak kak πŸ™‚ ‘

eh…dah lain lak rsnyer kedudukan AE EA tu, tp dah dier kate hokkay…kite proceed je la…xmo pening2 langau bagai hahaha

owh syg….adakah kwn2 sumer memahami situasi ini skrg? bukankah sama je Β maksudnya dgn pica yg pertama td? kedudukan sebelah menyebelah & kedudukan atas bwh shj telah mempengaruhi tahap pemikiran seseorg πŸ˜€ faham maksud sy?

akhirnya setel hal kedudukan EA…AE di SB adek neh ..ahakz…mudahkan sbnry?

Selepas ini kite wajiblah kite sll berfikir di luar ‘kotak’, berfikir di luar kebiasaan kita, bukan semua org berfikir mcm kita fikir, bukan semua org faham apa yg kita fikir dan kite juga sbnry bkn faham kesemua yg org fikir.

Wahai Cik QQ yg montel, sll lah berfikir di luar ‘kotak’ jika kamu ingin kaya & berjaya di dunia dan akhirat. Cara pemikiran tiap insan adalah berbeda.. peace yooo..

sekian, Selamat berpuasa kwn2

^

^

^

Love, QQ

333

Jimba2 Hujung Minggu

As salam. Dah lama xtempek n3 kat blog ntah pe2ntah neh hahaha bizik2 :). Pe yg kite bizikkan sgt tu? ntah la …=P.

Beberapa hari lepas famili kite berada di KL untuk menghadiri Majlis perkahwinan anak saudara kite yg ntah ke berapa *siyes ramai bebenor πŸ˜€ kite pon xhengat ..amponnn

setelah selesai TLDM balik umah siap2 terus ke Gombak, makan time…huhuu..ni la 1 1 nyer pic yg kiteorg amik, sebahagian je yg bergambor….dah abis mkn nak balik dah pon time neh.

Berkonvoi lak balik umah kite, rehat2 pas solat asar gerak ke Jeram, Kuala Selangor. Anak saudara kite nak belanje makcik pokcik sepupu sepapat sumer mam seafood..hokkay bab makan jgn ditolak. OTW ke Jeram tu kiteorg singgah la ke Gerai Cendol Bakar, glemer la sgtttt…dah byk kali lalu xpernah pon kite sggh, de drive-tru, dan gerai2 yg jual mcm2…wahhh drive tru kemain panjang so kiteorg benti la jugak kunun2 nak rasa, lepak kat gerai mam cendol pulut aje tu pon beratur panjang tggu order. Sedap tak? hahahaha seluruh ahli keluarga kite sepakat mengatakan bahawa cendol tersebut TIDAK SEDAP hokkay diulangi sekali lagik TIDAK SEDAP πŸ˜€ xmanis & tiada isinyer…ciputtt la sgt. Setakat ni xpernah lagi la kite jmpa ABC or cendol yg sedap yg boleh menandingi or mengalahkan ABC & cendol yg dijual di kedai Pakcik Ponaiya di Pekan Kroh nun. Pokcik Ponaiya pon dah passed away bertahun2 dah tp kite ttp pelanggan setianya, dari zaman sklah sampai la dah tua bangka neh, blik kg sure hari2 p beli ABC kat kedai tu πŸ˜€

*budak kecik ni mmg kuat makan…dah gomok huhuhu

dah selesai minum cendol yg xseberapa tu, gah pada nama…kuar telebisyen surat kabor bagai, rs mmg out, maaf la pokcik Bakar πŸ™‚ maka kiteorg konvoi lagik ke Jeram Ikan Bakar. Samapi pon dah hampir maghrib, melilau cari parking sbb dah penuh, ramai org, tgk matahari terbenam, so nice…tp ntah nape hari tu mmg malas giler nak amik pic hahaha

selesai solat maghrib, mula la sesi cari2 menu….ni pon pic malas2 gitu…makan2, emmm pe yg menariknyer kat sini? biasa2 je, then sblh blkg group kite org tu de 1 group aper ntah buat gath gitu…dok dgr penganjurnyer (pompuan) berucap dok ulang mende yg samer je, biasa la xde teks ucapan cam pak2 menteri kite yg dok pulun raih undi skrg ni kan…*tobat nyampahΒ  bosan toi dgr,terjerit2 utk melawan hiruk pikuk hingar bingar kebisingan yg melanda tempat makan tu. Selesai mam…konvoi balik umah kite sblm berpisah balik umah masih2 & di saat itu la bermulanya kesakitan pewot kite…sakit wooo…nak kate gastrik bukan, ceri beri bukan, sembelit bukan sumer pon bukan. Sakit kejap2 sampai berpeloh menahannyer…dah sapu minyak angin pon xbleh juga. Bermula Sabtu malam hinggalah ke saat kite menaip n3 ni, kesakitan itu berulang2…keje2 jahitan pon sangkut2, mmg mood larik habis. Ni kira de hati dan perasaan nak tempek n3 =P. K la…nak p sambung menjahit sementara xsakit ni, kang sakit datang, bergulung2 kite atas lantai menahannyer 😦

^

^

Love, QQ

333

Harian Metro ~ 10/04/2013

Alhamdulillah artikel ttg Kraft kite kluar utk kali yg ke-2, Kluar di Harian Metro, 10/09/2013. Alhamdulillah, ilmu yg kite ade dikongsi bersama pembaca Harian Metro πŸ™‚

*thanks carmen

*thanks Carmen

Photo: Untunglah...tangan dia masuk suratkhabar... ngeeeeβ™‘β™‘β™‘

*thanks Nick

terima kasih pada semua yg menyokong kite, buat famili tercinta, rakan2 tersayang & pelanggan yg kite hormati…terima kasih atas sokongan dan doa kalian. Kite harap ilmu yg sedikit ini memberi manfaat pd semua.

Syukur Alhamdulillah…. πŸ™‚

Hati

Seni kraf felt

Oleh Rosmaliana Aida Mohd Adnan

Warna yang pelbagai, ceria dan menarik menjadikan felt digemari sama ada untuk dijadikan aksesori perhiasan atau hiasan gubahan ringkas.

Malah, seni jahitan felt yang mudah juga tidak memerlukan teknik profesional, sekadar cukup memiliki jahitan yang kemas.

Pengasas perniagaan kraf dalam talian jenama Kraft At Kerawitkraft, Qaseh Qatrunnada, mengakui gemar menggunakan felt nipis sebagai bahan utama manakala kepelbagaian bentuk, warna dan jenis felt juga memudahkannya menghasilkan bentuk kraf diingini.

β€œBagi saya proses pembuatannya cukup mudah dan tidak mengambil masa begitu lama, bergantung kepada bentuk dan corak gubahan.
β€œSebagai contoh, mungkin ramai menganggap sukar menyediakan bentuk strawberi tetapi ia cukup mudah jika tahu cara menghasilkannya,” katanya.
Menurutnya, seni ini juga boleh diolah menjadi sesuatu yang menarik antaranya tampalan pada bantal, cadar serta gubahan hantaran.

Perkara paling asas menghasilkan kraf felt adalah jahitan jelujur. Namun, jahitan haruslah kemas untuk menghasilkan kraf yang berseni dan menarik.

Penggunaan bahan ini juga memudahkan proses membersihkan gubahan iaitu hanya menggunakan mesin hampagas mini untuk menyedut kotoran yang melekat.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/04/09

^

^

^

Love, QQ

333

biler mood berkrafting sampai kerinting datang

Hai kwn2…name kite QQ…hahaha Ko dah kenape QQ? buang tabiat? πŸ˜› saje nak cite biler mood kite rajin sgttttt…menjahit sampai xhengat donia, seb bek la biler azan berkumandang kite sedar & kembali ke alam nyata, time solat je benti pastu sambung jahit. Weekend br2 ni mmg gilos babas menjahit, workshop kite sepah dah xbleh nak kate aper…sesakkkkk…ibarat jalan two ways jadik 1 way, lalu celah2 timbunan brg2 hahaha

*pandangan dari pintu bilik

mesin jahit 1 dah turun dok kat atas meja tulis tecik di lantai, senang habaq hang…bersila terus hahaha

timbunan kekabu *plastik oyen , kain felt, kain sarung bantal suemr lom susun, reben yg terjurai2 kat raknyer yg dah penuh, men tarik jer, sumer nak cepat πŸ˜‰

meja keje yg penuh segala macam mak nenek…sepah2. ti kena kemas sml. Bila dah berada di alam ‘fantasi’ mmg xhengat mende lain…jahit jer sampai Cik Putih kite majok 😦

penat agaknyer Cik Putih kite tu. Mujur juga dier majok time nak jahit bhgn ni je…mmg ciap bhgn ni dier pon pat rehat & kite pon leh rehat, dari pagi xmam sampai ke malam, pewot dah melalak br hengat yg kite lom makan lagik hahaha lapor gilos time tu.

Biler Cik Putih dah majok mmg kite xkan teruskan, ti lagik la dier meragam & kite pong akan hangin gak so biarkan dier rehat & kite beralah ke mende lain plak. Pas makan kite nak menggodek sarung kotak tisu Strawberry Chenta plak…tp de prob sikit xsempat siap gak smlm πŸ˜‰

hehehe…bahan2 sumer dah ciap tetibe…ehhh mn bunga kecil krim tu? ayooo…pastu ehh nape seteroberi tu besou sgt?…haiya..salah saiz da…kn wat baru hik3…hokkay2 kite cuai =P

cukup setakat ini…nak tgk rupenyer workshop kite yg sepah tu, jemput la dtg dgn membuat temujanji dulu ya hahahaha *sempat la nak mengemas pe yg patut kann πŸ˜€

^

^

^

Love, QQ

333

Jimba2 temani kakak ….

As salam, bersawang sudah blog kite yg tak hangat cam blog org len tu, blog suram ajer ngeh3 πŸ˜€ baru2 ni kite temani kakak *kakak yg sakit tu dah agak kuat sikit bdnnyer ke Sungai Buloh tmpt dier suke sgt nak soping pokok bunga. Seb bek la ngajak kite yer, kalo dgn anak lelakinyer ajer kowang hengat de bdk tu nak ngekor montot mamanyer tu???? sampai sn pon dier lepak lam kete je, kite ngan kakak la yg terkedek2 kuar masuk kedai2 bunge tu sumer hahaha . Kunun2 xnak la beli bunga lagi nak jimat cermat kumpoiii duit last2 kite beli gak bunga, xbyk la cikittttt ajer =P

ni ajer la, disebabkan kite ni jenis biler dah blik keje or coti dok lam umah xkuar2 sampai jiran hengatkan kite xde lam umah maka pokok2 ni kite beli yg sng nak jg & saiz kecil ajer, sok dah besou kite hangkut p umah kakak, bior dier plak yg belai2. Kite letak tepi sinki kat dapur je, tepi tingkap. Sng nak siram, pat cahaya matahari kat c2.

Byk toi bunga2 yg kite berkenan tp memikirkan xde ruang nak tanam/letak so yg ni je cukup ler *jgn tamak.Β Pokok kaktus tu 3 pokok RM 10. Pasu leper tu RM 8/pc. Saje amik 2 kaler de sbb tertentu :D. Punyer la malas nak godek2 biler sampai umah, kite terus srh handsome guy tu tanam terus utk kiter foc =P. Jimat masa & tenaga, tangan pon xkotor hahahha bijak2 πŸ˜€

Terlalu asyik menatap keindahan bunga2an kat c2 sampai lupa la nak snap pic utk tatapan kowang sumer, kowang tanya kat pokcik gogel je la eh. Jgn marah na…

Lokasi Kedai: sekitar Hospital Sungai Buloh (dlnyer penempatan Kusta Negara)

kuar tol Hospital Sg Buloh, sampai traffic light, belok kiri..xyah la sesak2 nak kuar tol Sg Buloh yer πŸ˜€

sekian…

^

^

^

Love, Qaseh

333

Sliding door dah sehat

As salam…nak cite sal sliding door istana cacing kerawit yg ghosak hahaha…sejak hari Ahad (03/02/2013) malam pintu sliding door istana kite jammed xgerak hingga la jam 11.30 pg , hari Jumaat (08/02/2013) baru la pintu tu sehat. Tenkiu utk Mr Tan & teamnyer, errr happy chinese new year πŸ˜€ mau angpow muleh? errr repair free ke..hahaha

sesi nak tgglkan pintu kaca tu…haiyooo ganas toi, selamber je ketuk2 dgn hammer, pecah kang cmno? dug dig duk jantung kite mentengok & mendengar munyik2 ketukan tuh. seriau hokayyy

xleh nak angkat sbb dah jammed…ke depan xleh ke blkg pon xleh =P

nmpk lak dinding umah yg buruk itew, ntah biler abg nak dtg cat, setelah bertungkus lumus barulah pat kuarkan pintu tu

yeayyyy…alhamdulillah dah ciap πŸ˜€

ce kowang bygkan pintu umah kite ni xbertutup selama 5 hari 5 malam, terbuka sebesar 1.5 kaki lebarnyer…malam2 jz mangga grill tarik curtain sendal dgn penyapu kain curtain tu spy xterbang2 then bhgn bwh pintu tu sndal dgn meja lipat budak2 tadika nak elak tikus masuk huhuhu..mmg tawakal abis, tp benarlah bila kite percayai sesungguhnyer pada Yg Maha Esa, percaya pd kekuasaanNya, maka rahmatNya ada utk kita. selama 5 malam tido di ruang tamu, cukupppp lena Alhamdulillah, xde terganggu langsung, mmg nyenyak sgt. Amalkan membaca Ayat Kursi sblm tido, Surah Al-Fatihah juga InsyaAllah kite selamat. Ikutkan mmg xselamat la, potong je mangga pintu mmg masuk terus lam umah. Kite p opis pon mmg pintu umah terbuka, tarik curtain je tp Alhamdulillah umah kite selamat, Syukur pdMu Ya Allah. KIte percaya Allah SWT ade menjaga kite πŸ™‚ Alhamdulillah

Niari selepas abis keje, kite akan bertolak ke selatan tanahair utk sesi berjimba2 dll. Senang hati biler hal2 rumah dah settle πŸ™‚ semoga perjalankan kite dan ape jua yg kite lakukan sentiasa dirahmati & diberkati Allah SWT

 

^

Love, QQ

333

 

Berkongsi Kegembiraan

As salam sumer :D. Dah bape hari blog kite ni berhabuk & ckit hari lagik bersawang plak la nmpknya. Kite bizik sesangat minggu ni. Berulang alik ke Bukit Rotan, Kuala Selangor utk majlis perkahwinan anak saudara kite (anak kakak). Kite juga nak kongsi kegembiraan limited edition =P. Meh kite jenguk cite2 menarik tersebut sepanjang beberapa hari lepas ahakz… πŸ˜€

1) Anak saudara kite bernikah/berkahwin dgn rakan sekolahnyer sejak zaman tadika, skrg anak saudara kite tu berumur 27 tahun *lama tak usia perkenalan diorg?

*yg pompuan tu anak saudara kite, tecik molek je orgnyer πŸ˜€

^

2) Abg kite bakal menjadi bapak =P, kak ipar kite dah pregnant 5 minggu πŸ˜€

3) Anak saudara pompuan kite yg bernikah sama hari dgn abg kite pon pregnant 10 minggu πŸ˜€

*cenyum lebor lagik πŸ˜€ πŸ˜€ πŸ˜€

*tgk ler muke2 org yg bakal jd ibu & bakal jadik bapak di hari perkahwinan diorg πŸ™‚

^

4) kite interframe di surat khabar Harian Metro, hari Rabu bertarikh 23 Januari 2013 πŸ˜€

*cenyum lebar lagik lagik lagik lagik dan lagikkkkkkkkkkkkkkk πŸ˜€

Β 

*ejaan ‘nama seni’ kite SALAH huhuhu…QASEH QATRUNNADA ar bknnya Qaseh Qutranunnada *ntah pe la maknanyer tuh 😦

*kwn2/pembaca/pengunjung blog kite…doakan yg terbaik utk kite, utk biz kite & kite berharap agar diri kite xde rs riak, bongkak dan seangkatan dgnnyer. Terima kasih atas sokongan kalian …luv u olls… πŸ™‚

^

5) hehee dgn selambernyer kite bukak ‘kedai’ jual tulip kat umah kak kite pas abih kenuri..lelong2…lelong2…lelong2…

*taman mini tulip~ dpn mini photo booth/ mini pelamin anak saudara kite, ngeh3 de baki sikit lagik hahaha πŸ˜€ ~seb bek kak ngah kite xmintak duit sewa tapak meniaga kui3 πŸ˜›

^

6) abis kenuri kite berjaya errr…kaum kerabat kite yg lain ‘berjaya’ menolong kak ngah kite menyelesaikan saki baki makanan, bahan mentah, goodies bag yg berlebihan πŸ˜‰ p umah dier kete penuh blik dari umah dier pon kete penuh…kami ni menolong ajer, dah org mintak tolong kan hahaha tu pon setelah berpenat lelah, meleleh peluh celah tiak br la sesi ‘menolong’ tu berlangsung atas rayuan kak ngah kite, tidak sape nak perabih sumer tu?

^

7) pc kite kat umah dah hokayyyy *tu yg bleh buat n3 merapu ni kann

^

8) berjaya mengepow kakak kite kain utk wat baju kurung 2 pasang, ni sumer sbb de majlis kenuri bln Mac nnt πŸ™‚

^

9) BIL kite kasik duit, duit ‘topup’ kate nyer iskhhh…malu lak nak amik tp kite amik jugekkk =P *sengkek der

^

10) BIL kite yg sowang lagik berjaya membaiki hot melt glue gun kiter yg tetibe ghosak, dah ler de order yg perlu diciapkan utk di pos esok hari πŸ˜› sengal toi rsnyer

^

11) err….dah la kot, abih sumer nak dicitenyer, kang terkuar lak cite beli pentot baru *iyerrrr…xcenonoh ar tu, babap mau?

^

^

^

Love, QQ

333

cite semalam: eeeiiii si comot =P