Weekend @ Parit Tengah, Rengit, Johor

Tarikh: 16-17/06/2012

Lokasi: Kg Parit Tengah, Rengit, Johor

Pendokong Watak: QQ, Nur Cahaya (ayu) & kaum kerabatnyer

As salam. weekend yg lps kite ‘ngekor’ Ayu balik ke kg sblh bapanyer di Johor utk sesi memperabihkan buah2an yg ade =P , sesi jln@ *tp kite baik, dok umah ajer =P, Sesi rombongan meminang utk adek Ayu yg tecik molek je saiznyer he3 ๐Ÿ™‚ sesi kenuri doa selamat akhir sekali sesi bertemu ‘pelanggan kraft at kerawitkraft’ di Air Itam & mendapatkan hadiah ha3 :))

Bertolak dr KL jam 9.30 pm…perghhh sendat seh, yg menumpang kete Ayu sumer gabak besou cam kite jugak, adoyaiii camner la kowang wat susun atur neh? xbleh berkepak kite lam tu leh berkepit ajer ๐Ÿ˜ฆ berkepit dgn makcik 2 org yg peramah riang ria mmg nahas la bg kite, xpsl2 hal jodoh jadik topik hangat, kompom lagik sahih kite la yg kena, nak dipasangkan dgn kaum kerabat diorg yg pemalu ya amat…bape jam perjalanan mmg kite kena ja la..tadah telinga…senyum lam kegelapan ha3

lam perjalanan sggh di R & R Ayer Keroh, lapar la, kite mkn duluuu, time aku bayar harga minuman utk semua org, 2 org makcik tu ciap amin doakan jodoh aku dgn itu mamat, ckp terima kasih udah la makcik ย ๐Ÿ™‚ neh ciap tadah tangan doa dpn udak cashier gerai tu lagik…haiyaaa….pas mkn2 m’nan yg xbope sodap tu, Alhamdulillah rezeki Allah bagi maka perjalanan diteruskan, akhirnya sampai la ke rumah kaum kerabat Ayu di kg Parit Tengah, owh…dah lain la, kite dah bbrp kali sampai ke kg Ayu ni…dan kali ni ย agak lama la tidak sampai ke kg ini stlh Ayu berjaya menamatkan zaman solo molonyer 2 tahun sudah ๐Ÿ™‚ dah sampai tu de plak sesi minum kopi, makan2, gebang2 lagik…kite dah ngantok bangat neh tp xkan nak terus tido jer, sggh kureng sopan la kan, maka bersimpuh la kite menjoins kan diri lam sesi tersebut, w’pun kite blur2 gak nak paham pe diorg ckp bcoz bahasa jawa byk yg kluar dr bhs Melayu neh, tau2 diorg ketawa & kdg2 terpaksa la diorg translate utk kite yg agak blur. Time ni pon kite kn lagik sal jodoh tu ๐Ÿ˜ฆ

setelah agak 2 jam bergebang…jam pon dah koi 3.30 am, br la pat tido tu pon telinger agak terganggu ckit biler pakcik Ayu tgk bola..uwaaa…nak tido neh, akhirnya terlelap jugak, bdn letih ar. Jam 5.30 am, sampai lagik rombongan kaum kerabat, huhuhu xkcah la kite ngantok tahap tenuk neh…akhirnya 6.30am bangun solat subuh terus xtido, tulun2 pe yg patut bcoz koi 9 am – 5 pm xde bekalan elektrik dan bg notis awal2 jd sumer bhn utk kenuri mln ti kn ciap2kan dulu. Kn lagik sal jodoh…adoyaiii letih la..

Then…keje aku dah mula, ย membuat gubahan hantaran…oren hitam mmg menyerlah sampai pinor mate, terang gitu ๐Ÿ™‚ huhhh kn lagik..asal ni xde topik lain ker? mesti babit kite gak, tggu la jodoh kite lmbt ckit la. Berkerja lam keadaan panas biler angin bertiup bahagia rasanya, membahang namun siap juga brg2 tu semua 7 dulang, tarik nafas kelegaan & seterusnya sesi mkn durian dan rambutan, sedapnyer….2 ulas durian dah ckp hokayyy ti panas selebihnyer kite balun rambutan, peberet ๐Ÿ™‚ pastu nolong di dapur plak utk kenuri doa selamat + arwah. Selesai semua…bdn pun dah letih pakat2 tido awal, alah awal sikit dr smlm je =P

awal pg (17/06/2012) semua dah bangun , kite tlh mula mengalami sakit kepala nmpknya akan berlarutan hingga kite tido mlm nnt la sakit kepala neh, emm…awal2 lg kite dah mandi akot berebut bilik air..de byk blik air pun msh xckp biler ramai gini. Kaum kerabat Ayu dah mula mkn durian, mak aiii awal bebenor dah mkn durian hik3 lantak la kowang, koi 10.30 am bertolak ke Kg Parit Kassim di Batu Pahat …jauh juga, rombongan meminang cam rombongan kenuri…10 biji kete, segala peringkat umur joins rombongan meminang ha3, zaman dolu2 anak2 dara mana hekut, ibu bapa yg tue2 aje yg g merisik meminang skrg dah lain ๐Ÿ˜€ br kite tau sesi2 ckp ketika meminang tp kite rs 2 org wakil tu xde la ‘pandai’ sgt ckpnyer, de la penggunaan tatabahasa, susunan ayat yg salah, tersasul bagai ha2..xkecah la janji maksud kedatangan tu terang & jelas, xgitu? hu3

pastu sesi bergambar & sesi mkn2, wahhh…menu biasa2 je tp amat menyelerakan, simple & sodap & peberet kite pon ade, yeayyyy hepi sbb dpt mkn lgpon td pg kite xsarapan, kpl sakit. Lam kete otw td pon kite tido tp sblm tido tu kite kn dgr sesi jodoh tu gak emmm…. Selesai sdh, moh ler balik, kite nak tido jap neh, otw balik…makcik2 2 org tu nak beli durian la plak bw blik KL, makcik, kat KL pon de durian ar, dah sakit kepala kite bertambah2 biler durian di ltk lam bonet kete sob3 ๐Ÿ˜ฆ minyak angin cap kapak Ayu dah abis 1/2 botol aku kerjakan…xtahan kite uwaaaa ๐Ÿ˜ฆ *ย nape makcik wat cenggini? cian kite ar.

dah sampai umah kite tgk kaum Adam dah tergolek dok, tumbang sumer…ZZzZZzzZZZzzz yg kaum Hawa plak sebok merelaikan & membahagi2kan hasil peminangan td, perghhh cepat tu, jam dah koi 3.30pm. target gerak blik KL koi 5pm & sggh jmpa pelanggan kerawitkraft di Air Itam, pelanggan ni pon kawan kite jugak la tp akhirnya koi 6 pm br gerak hu3…lewat tu perkara biasa dah bg kite biler dgn famili Ayu neh ha3 sll sgt gitu =P jd xheran la kan. Sampai Air Itam, Ayu & en sominyer bw makcik 2 tu g jln2 & kite g cari En. Yus…jmpa jg akhirnya, rupanya2 En. Yus tggu kite dr jam 4 ptg..aiyarkkk sowey la tp kite dah gtau biler kite gerak kite dr rumah kite kasik tau, so xleh salahkan kite eh ha3, jln2 kite pat hadiah yg dijanjikan oleh En. Yus, 2 bijik bantal rama2 saiz medium *kite nak yg besar sekali tp dah abih, sumer kedai abis & En Yus janji belikan kemudian ๐Ÿ™‚ & 2 bijik bantal bentuk bunga kaler biru & pink..wahhhh..kalo kete Ayu muat mesti kite dpt byk lagik bantal2 comel tu ha3 ๐Ÿ™‚ ohh yer, kite jugak dpt 2 bijik limau nipis dr En Yus sbb kite ngadu cakit kepala & xtahan bau durian lam bonet kete tu, so limau tu utk kite hidu baunyer, prihatinnyer dier ย * thanks a lot, limau nipis itu amat membantu

setelah dpt hadiah & Ayu pon dah jmpa kerepek yg dier nak, maka kiteorg pon bertolak balik Kl jam dah koi 8 pm, dgn kepantasan maksima En somi Ayu memecut akhirnya tiba di KL jam 10.15 pm tu sampai umah kite la….hoyeyyy dah jumpa pinkiz, arghh rindu pinkiz…rindu2 bleh tido lena. Diorg sggh jap utk menggunakan tandas, borak2 kejap then diorg nak gerak balik ke Sungai Buloh, dr depan pintu umah hingga ke dpn pintu kete kite ken lagik…xpenat ke makcik ckp sal jodoh kite neh? kalo di kira dr mula kite bertolak ke Johor hingga sampai di rumah rsnye de 10 kali *termasuk la yg tiada lam cite neh, n3 ne panjang sgt…huhuhuhu sadis toi ar

***pica akan diupload kemudian kalo kite rajin la yer…

^

^

^

rindu

333

Advertisements

Jejalan ke Genting

Tarikh: 06/02/2012

Lokasi: Genting Highlands

watak2 Utama : QQ, izan ahmad + familinyer

Coti2 Maulidur Rasul xde ape yg nak dibuat jd dgn tidak terancang secara telitinyer kite bawa famili kakak kite g Genting. Jam dah 12 tghari br nak jejalan hehhehe. Sampai Genting Strawberry Park dah jam 12.45 pm, bknnyer jauh pon dr KL. Ronda2 lam tu, tgk itu ini, beli la sikit kiteorg blah, kite nak bw udak2 kenit 2 org tu naik cable car…teruja la diorg ๐Ÿ˜€

Gerak ke Skyway cable car dah hampir koi 2pm. Dah park kete kiteorg bg udak2 2 org tu mkn dl kang de la yg sebok2 nak mkn sementara nak sampai atas nun. Kite srh abg ipar kite g beli tiket dl sbb kite & kakak kite nak pergi toilet. Biler naik je ats tu tgk punyer la ramai umat dok berbaris, adoyaiiii. Tiket dah beli nak xnak kena la beratur juga, tidak rugi la kite return tiket utk 5 org dah RM 60. Kite org beratur selama 2 1/2 jam, dari jam 2 pm ย hingga 4.30 pm. Lam ms dok q tu kiteorg bergilir2 g toilet g solat zuhur. Ye la lama menunggu , gerak pon terkemut2 bek solat dulu bior berkat sesi jejalan neh. Biler dah dpt nek gondola tu rs lega la kan…

lam gondola tu si adek diam la, bcoz dier dah xsehat tp si abgnyer makaiii bising betoi…potpetpotpet, diam time tido jer tu pon kalo xde babak mengigau hahaha adeknyer pon kalo sehat jgn harap la nak diam. Biler sampai je atas kite dah nmpk org beratur nak turun, iskhh ni jap lg mau berjam2 lak q neh. Kite pon bw diorg g tgk outdoor game, lalu kat indoor game dah si abg kalut nak main game, jenuh pujok la…biler diluar nak men jugak tp dah lewat lagipon xbw baju spare kalo masuk juga rugi la kan, dah lewat. Kite janji bw diorg dtg lian kali men game. ***bersedia la mengumpul duit utk benjer diorg ti, sape srh ko janji td? amekaw hahahaha

time dok ronda2 tu terpandang la poster, de pertunjukkan bung api koi 7.30pm nnt, wahhh sambut chap goh meh sakan genting neh. Abg ipar kate xpe la kalo blik lewat w’pon esok dier keje & kite org yg len2 ni msh coti hik3…bestkan coti? tp disebbkan de lagik 1 jam +++ & kiteorg pon xde wat pe2, pas solat asar, lepak kat taman sambil bg udak2 tu mkn makanan ringan…rs boring la plak so aku cdgkan spy kiteorg turun je & tgk dr skyway cable car station kat bwh, bkn pe sure kn beratur panjang lagik & seperti yg kite jangkkan mmg q panjang tp tempoh menunggu hanya 1 jam la. Dpt naik gondola koi 7.05pm ย then sampai bwh dah koi 7.35 pm, nmpk la cik bab itam legam dok landing kat tiang cable car…eiiii ….

sampai je trus p solat maghrib, then membeli sikit makanan ringan, udak2 tu dah lapor tghari xmkn nasik jz mkanan makanan ringan serta dunkin donut jer. cian2…tp kitaorg xttgu tgk bunga pon sbb cuaca berkabus jd terus gerak balik…intheway tu tgk la genting dgn lampu2 yg mn nmpk jer…sampai KL terus sggh kedai mkn & budak2 tu tgk bunga api kat kedai mkn jer sbb kwsn perumahan kite tu sgt kerap la berdentum dentam dgn bunga2 api…dpt jugak la tgk w’pun kat KL kan bkn kat genting hahaha….watamat sudah…..

Yang penat,

makcik comel yg montel ๐Ÿ˜€

Picnic @ Sg Congkak with Sepaku.Net Fan….

Huha..huha..yipppieeee….buat sekian kalinyer berjaya mengadakan mid year gathering…agenda utama PICNIC @ SG CONGKAK, Hulu Langat. On Sunday, 04/07/2010…best moment..so sweet memories on that day….^.^

Awal tahun 2010 di Sg Gabai, Hulu Langat yg betoi2 mencabar sampai aku rs nak bertuko menjadi GABAN ja…penat mendaki..ahakz…kat Sg Congkak ok la…xperlu cucah2 mendaki, kitaorg ciap sewa pondok2 lagik & kebetulan ujan turun so slmt kitaorg dok lam ‘Istana Hinggap’ itu…sebagai jamuan mata utk kwn2..saksikanlah gambor2 yg sempat di ambil pada hari kejadian &…that day we call HARI MONTOT SECONGKAK…..kebanyakkan..errr….80% pic yg diambil sumernyer dr belakang. Sblm kwn2 menjamu mata dgn gambor2 tersebut, suka hatinyer saye mengingatkan ‘JGN PANDANG BLKG MONTOT, KALO TAKOT KENA KOREK BIJIK MATO’……. muahkakakka….

antara yg hadir memeriahkan suasana (time ni dah nak blik sbnrnya)

……..Gurauan mesra penyeri suasana…..

C…..that y we call HARI MONTOT SECONGKAK….ngeee….

(byk lagik pic montot neh)

sesi mandi di dlm ‘air teh kurang manis’…ahakz..

chenta 3 segi…..kui3

xtvt picnic ni mmg menyeronokkan…..ilang segala tensen, tp time ujan2 tu aku sempat gak memikirkan sesuatu….atoiiii, biler ingat rs ย nak hempok kepala atas batu tepi sungai tu jer….tensen2….tp biler dah start riuh kembali…lp seketika masalah, hehehe….byk lg pic yg aku nak letak tp aku rs cukup je la dulu…len kali taruk lagik.

~My Weekend @ Sg Congkak

salam…last Sunday (21/03/2010) aku n famili picnic sekali lagi di Sungai Congkak, Hulu Langat. Kali ni aku pergi bersama Kak Idah, Ijan + 2 org anaknyer, Abg Choy 1 famili (4org) & Along Faizal (anak sedara aku). Hari sabtu kita org dah bermalam di umah Ijan saje nak melepak2 dulu sambil memperabihkan boraih…hahaha..

Disebabkan mlm sabtu tu xleh lena sbb cuaca panas, kitaorg awal2 pagi dah bersiap nak picnic, kakak ipar aku dah bangun awal2 masak. Sumer gara2 xbleh tido. Jam lom lagik koi 8 pagi kitaorg dah ade di Sg Congkak, awal gilos sampaikan bekfes pun kat tepi sungai kwang3. Sampai je, Abg Choy dah idopkan unggun api spy leh membakor ayam, sosej n daging. Halau nyamuk juga tu…udak2 tecik xsabor2 nak terjun tiruk, so lom mkn dah terjun sungai..cejukkkkkkkkk..

lepas letak je makanan yg hendak dibakor, kitaorg terjun la joins dak2 kenet tu, bestnyer, pastu pakat lapor naik ja ke pondok, pulun makan…mcm2 ada sedapnyer. Aku mkn xhengat2, ptt kurangkan mkn oz de org samekan aku dgn ‘tong gas’. Arghhh…lantak ler, yg penting pewot aku minta diisi mkn patut la di isi…hik3

time mkn mcm2 gaya ade…tgk la tu..hahaha….sengettttt….hampir koi 1 ptg, Along Faizal baru muncul..adehhh, kitaorg dah ciap msk, dier dtg bw khemah, pinggan cawan & pemanggang ikan (spptnyer dier kn awal la tp dier ntah wat aper kat umah tu) haha…mujur kitaorg de wak peralatan spare, kalo tggu dier sure xdpt mkn lagik. Khemah pun didirikan jz utk tukor baju.

Hari tu xtau la bape kali kitaorg berendam, bape kali makan, ciap men ‘UFO’ hahaha…aku xtau menda alah tu pe name, cam piring leper men baling2 tu. Penat men, p mandi, sejuk bdn sampai kecut2 naik atas makan lagik…sampai ptg baru blik la..lama gilos

sesi berkemas…lom abih kemas dah ade org yg tggu nak lepak kat wakaf tu, xsabor2 diorg tu, seb bek la kitaorg prihatin so kitaorg cepat2 la ngemas, takot diorg lapor. Ye la..piok nasik pun diangkutnyer sekali, dah xsalin nasik lam bekas lain. sure lapor gilos ssgt ar tu hahaha….tp paling aku menyampahnyer kat group yg menunggu..de sowang minah tu, ciap cekak pinggang n menunjukkan mukernyer yg kureng senang itu sambil tgk kitaorg berkemas, pe? hengat wakaf tu bapak laki mak tiri ko yg punyer ker? (de la tercelit mukenyer lam pic tu..dekat sblh tikar yg kak ipar aku pegang ..baju kaler pink) sabor2 la…

kitaorg plan nak camping plak, maybe kat Sg Congkak la jugak dlm bulan June tahun ni…famili aku kalo bab xtvt outdoor ni mmg pantas, sumer teruja abih…huhuhu….byk pic yg kitaorg snap tp aku jz nak tunjuk ckit2 je…yg len tu update later la…

~My Weekend @ Felda…. ^.^

Tarikh : 28/02/2010 (Ahad)

Lokasi : Felda Melur, Jengka 12 (Pahang)

Masa: 2.45 pm – 8.30 pm

Insan yg terlibat : Me, Ayu, Lan, Pokcik Jahaimi & Mokcik Hasmah

Pelakon Tambahan: Org2 kg Felda Melur, burung, ayam, pokok2…yg ade di situ pada waktu n ketika kejadian ini berlaku.

Salam…Ahad (28/02/2010) aku temankan Ayu n tunangnyer soping brg keperluan utk wat hantaran dr sblh pihak lelaki di Jln TAR…ngeh3…xabih soping lagik :D. Kitaorg kuar awal dr umah sbb target lam koi 12 tghari nak ke Jengka 12, umah parent si tunang Ayu utk ngantor brg2 yg dibeli. Mmg rush toi hari tu…berdesup ke sana…berdesup ke situ..sinun…arghhh…penat juga. Lps je soping terus je Jengka, sampai Jengka pun dah hampir koi 3 ptg, aku ciap lena jap lam kete, ngantok ar. Mlm sblm tu titun lewat (ape yg aku wat?…)

sampai je umahnyer…kitaorg disambut oleh mak n bapaknyer… (pokcik Jahaimi n mokcik Hasmah) peramah orgnyer, xde la aku rasa kekok sgt, Ayu dah sah xkekok sbb tu bakal M&FIL dier…aku kalo g mn2, tuan umahnyer peramah, InsyaAllah aku pun jd peramah n xde la aku meragam nak blik umah aku sendirik, pastu sesi melepak bermula, sembang2, borak2 sambil menunjuk brg2 yg dibeli n bgtau la kegunaannyer. Time tu gak aku sempat la menunjukkan skill aku menggubah (ececee…nak tunjuk gak tu..)

ni la hasilnyer, 2 ja..jz nak tunjuk kat mokcik Asmah camno bentuk/rupe bekas yg akan digodek sendiri oleh nyer mengguna brg2 yg kitaorg beli td. Pastu kitaorg g makan…dah koi 4++ ptg br mkn, dr td mokcik n pokcik jemput tp memasing jual mahal…kan dah lapor…pe lagik…jum makannnn…. Sedap toi menu yg mokcik masak, masak lemak cili api udang + timun, Kari ayam kampung, Ikan Goreng (peberet aku ni..cam tau2 ja kan) n Sayur Campur. Air lak Rebena ais..perghhh dapnyer panas2 minum ais kan?. Dessert plak, buah2an yg kitaorg beli sbg buah tangan di tp jln otw dtg td. (sendiri beli sendiri mkn..apa da..). Pas mkn…rehat2. Tp pokcik n mokcik dah ilang ntah kemana, aku hengat diorg tido pas solat asar td rupa2nyer diorg di blkg umah, berdating berdua gitu..miahakkaa…

Part ni yg aku suke neh…‘melawat kawasan’ xtvt yg aku paling suke kalo dtg kg org..miahakaka…tanpa membuang masa aku pun sarung je selipar sape ntah di pintu dapur terus joins diorg, wahhh…dah sebaldi jering di kaitnyer, then pokcik dok gali ubi kayu plak…fuhhh…aku nak itu…aku nak itu….jgn monyet jgn, kita xboleh mkn buah itu(dialog cite sang kancil & sang monyet) tp aku buka monyet yer ๐Ÿ˜€ . Ayu n tunangnyer (Lan) pun joins gak. Amik batang keladi, petik pucuk ubi, sambil berbual2, cuaca panas toi, tp xkesah la….berladang neh :D. Ade pokok, terung, keledek, durian, ulam raja, manggis …wahhh…mcm2 ada la. Ape eks name pokok yg satu tu…aku lp lak…sll wat ulam atau masuk lam pecal…iskhhh lp lak aku namenyer….ape eks…? cekur ke? (ye la kot) pastu pokcik tunjuk pokok ginseng, mula2 aku xpaham…bl pokcik sbt yg cina mkn tu baru la aku…pokok ginseng hik3…maaf pokcik, saye slow kit ar

then pas kutip sumer hasil ladang tu kitaorg melepak kat ruang dapur, borak2 lagik, sambil minum n mkn buah. Penoh pewot aku ngan air aja…cuaca panas. Pastu pokcik kate nak siram pokok munge, hehehe..aku dah angkat kening ngan Ayu, ‘ko suka la tu..’ (ayu) ….’peluang beb..’ (Me) hahaha….nak main air ….sblm pokcik kuar siram pokok munge aku dulu capai paip…ekekke….jum2…siram dr pintu dapur sampai depan then patah balik ke blkg umah…

aku tgh siram pokok Ayu g snap pic…hehehe….nak kena siram?….meh2…..pokok manggis pun siram? eiii…sudin, yg ko siram pokok besar tu kenape?…abih? pokok besou di utan tu arwah bapak aku siram. Ko ngan bapak ko pun same da..(dialog lam cite Pendekar Bujang Lapok)..yg ko siram pokok besar tu knp? (Ayu) cian lak aku tgk, pokok lain dpt air…dier xdpt, kan panas neh (Me)..hahaha….sbb tu la aku siram sumer pokok besar sekali… oiii…membazir air la ko neh (Ayu) hahaha…..abih siram pokok lepak2 lagik pastu aku snap la pic munge mokcik tu…

sunyinyer kwsn felda neh….aku ushar gak kat2 jln tu kot2 nmpk dak2 mude leh la ngorat ka kenyit mata ka….tp xde (statement miang neh)…hahaha…aman damai je, jauh dr hiruk pikuk kota. Tenang ajo…kwsnnyer pun bersih, udara sogar…pendek kate..sesuai la ngan jiwa kekampungan aku neh. Ahakz….

muka org yg penat berladang?…tidakkk…..ni la muke org yg tgk aku membuat xtvt melawat kawasan td…mihakakaka… Ayu n Lan, dah cam makcik pokcik lak aku tgknyer..tu lom tawen, dah tawen sok nmpk cam mn lak eks?….ya ampunnnn…. sure aku kena ngan Ayu ti neh, adeiiii…

time diorg dok rehat2 tu aku g blkg umah sekali lagik…hiyahhhh, kejor ayam kg, mencecet lari ekekekke…seb bek aku kejor anak ayam, ibu ayam xkejor aku blik, kalo kat kg aku, ibu ayam garang toi….hehehe. Tgk tu…bertempiaran lari nak snap pic pun xleh. Errr…ayam anak aku pe kabor eks? dah la tu…jum la dok lam umah, dah maghrib ar…kitaorg bergilir2 mandi, besou toi kolah air kat blik mandi umah mokcik n pokcik neh, boleh berenang, air pun cejuk, mandi lama2 kan best. hik3….aipppp….umah org jgn nak wat cam umah sendirik ar…sodar2 la diri tu. ๐Ÿ˜€

setelah ciap sumer….sampai la masa utk berangkat kembali menyesakkan diri di Kota Metropolitan Kolumpo, hajat hati xmo mkn mlm dah tp mokcik tu beria2 srh mkn, dier kat dapor dok memanaskan lauk2 tghari td, fuhhh aromanyer….menggoda toi, tggu pe lagik…makannnnnn…kowang tgk tu, Ayu dah dok ngadap lauk n nasi, xsabor nak mkn. Miahakkaka….gamaknyer hari tu berat aku naik 3 4 kilo lagik la. kwang3

pas makan, rehat jap..kitaorg pun angkut la barang2 hasil berladang td ke dlm bonet kete, hah…penuh, dtg td penuh dgn barang2 nak wat hantaran skrg penuh dgn hasil ladang, ade ubi kayu, pucuk ubi, jering, batang keladi, buah, ubi kemili n beg baju aku. Ahakz…angkut…jgn xangkut.

sampai Kolumpo dah koi 10 ++ pm hampir koi 11 pm kot….lepas je Ayu htr aku dier pun blik Sg Buloh ngan Lan…aku pun kemas2…ciap sumer…tido…penat berladang siang td la neh.

Sepetang aku kat umah pokcik n mokcik neh, aku rs byk kali la mokcik n pokcik dok ulang sebut, srh mai lagi umah dier lain kali, tido kat situ, ikut la Ayu n Lan blik lagi lain kali…hehehe…ye2…ada can la aku itut…mihakakka…

~sekian~

Note: mokcik n pokcik…tentang offer nak amik saye jd anak angkat tu nnt2 la saye fikirkan ye…miahakkaa….(byk la mak bapak angkat aku nnt….ngeh3…)

~Best memories @ Sg Gabai

Salam :D…seperti yang dirancang 30/01/2010, aku n kwn3 g picnic kat Sungai Gabai. Ikut perancangannyer koi 8 pg sume berada di star lrt/monorel Titiwangsa tp de gak yg terlewat (termasuk aku) atas sbb menggunakan public transport..so xdpt dielakkan la. Sesi berkumpul n beramah mesra di tepi jalan berlangsung dgn penuh keceriaan n keterujaannyer…hik3…kemudian kitaorg bertolak dgn menaiki 6 buah kete kapasiti penumpang 16 org (konvoi gitu) dgn diketuai oleh Term n diakhiri oleh Meta.

sampai di Sungai Gabai lebih kurang 10.30 pg dgn disambut oleh Dania. kemudian dgn semangat kerjasama yg kukuh, masing2 membantu membawa segala makanan n peralatan ke puncak air terjun Sungai Gabai…mak aiiiii…tinggi siot, abih terbakor lemak2 aku neh..hahaha…serik aku. Len kali kalo aku nak picnic kat Sg Gabai neh aku nak bertuko menjadi Gaban dulu kwang3…berapa kali benti kat ‘R & R’ aku pun xtau la…jauh perjalanan luas pandangan (tp lam kes nih terlindung lor..:P )

Setelah tiba di puncak air terjun Sg Gabai..sesi makan bermula, bekfes sbnry…lgpun tenaga dah abih wat sesi mendaki kuar peluh td hahaha…penat sumer. Pe tunggu lagik?…makannnnn….mkn sambil berbual, ade yg malu2 (biasa2..pemalu lagi) tp aku maintain kecoh ahakz… ๐Ÿ˜€ bermacam hidangan ade, nasi berlauk, nasi ayam, karipap, popia, kek coklat, mee, sandwish, buah, kacang, makanan ringan dll…wahhh…betoi2 makan sampai xterabih. Sambil2 makan tu de yg sedia utk menghidupkan bara api utk memanggang ayam ‘bbq’ lagik. hehee

ni la diantara tukang tiup api tp punya la lama nak idop…berasap hahaha…siap de yg wat jampi serapah lagi…de sesi bergambor n kitaorg telah bejaya menemui spesis yg sukar di dapati wat ms skrg iaitu spesis ‘katak dibawah tempurung’ yg berkaki 2…ahakz….ampunnnn :P. Sambil2 tu de la anak2 dara sepaku yg bergebang di hadapan makanan…yg anak teruna plak skodeng ‘ayam hainan’ bak kate si Reez..(gatai ko..) jamu mata gitu, Bro nari dok ngap2 sampai lupa anak dier yg tecik 2 org tu, lapornyer pasal lp alam sekitar seketika, mujur juga anak2nyer xmen jauh jz lam air cetek ja. Pengunjung pun dah kian ramai. Lam dok teruja tu de rasa nak terkucil mau kuar, toilet dipuncak plak kureng memuaskan… menapak la aku ngan 3 org si cantik manis turun ke kaki bukit tu…adeiii..semput2…haaha….

Naik je ke atas semula, sesi makannnnnn….lapor dah sebab turun naik tangga td…perghhh…yg mn dah berendam tu mmg sah2 pewot lapor sbb air cejuk…pa tunggu lagik…makannnn…nyumm2…sedap sggh, aku yg dok nak diet (diet kunun…pirahhh..) balun gak pe yg de dpn mata. Pas makan p terjun tiruk lagik kecuali aku la coz…aku rs ssh lak nak tuko pakaian ti…jz men celup2 kaki ja sambil bertenggek gaya ayu gitu diatas batu…menikmati panorama alam, cewahhh…ade gak ‘superman’ sesat mandi air terjunย  hahaha…blik kena cuci mato ngan daun limau la cenggini..auuwwww…

sambil2 tu borak2 kosong la ngan bebudak yg dok berendam cam2 gaya tu..ala2 dugong, ala2 mermaid sumer ade la…best gak nengoknyer..aku segan nak mandi hehehe….pk byk kali nak turun mandi ke tak..ahakz…cejuk satu hal…aku rendam kaki pun dah meyah2 gatal lor…kulit cencitip sikit aku nih. Aku tgk anak bro Nari punya la aktif terutama si tecik tu…xde rasa takot langsung meniti atas batu2 tu sumer..aku plak yg nek riso. Yg abgnyer plak kusyuk toi menunjukkan skill menangkap udang, byk ekor gak dpat…tekun toi dier sampai de la beberapa pengunjung yg tertarik hati melihat gelagatnyer menangkap udang sampai bertinggung di tepi air utk melihat sambil tersenyum kambeng…termasuk la aku…best gak tgk tgkp anak2 udang tu pakai tangan ja. & 1 soklan yg aku tanya kat dier ‘nape along xtangkap anak ikan? kan byk tu..’ kowang tau pe dier jawab?…mmg otak dier bijak…’anak ikan tu berenang laju, ssh nak tangkap jd tangkap udang la senang’ ๐Ÿ˜€ toi2…cucah2 ja tangkap anak ikan yg lom tentu dpt tu lain la kalo dier pandai guna kain cam aku zaman kanak2 dulu tangkap anak ikan kat sungai, sauk guna kain batik kwang3…

dah puas mandi manda, jam pun dah koi 5 ptg, kitaorg pun berkemas2 la utk pulang, ape yg aku dpt perhatikan…same2 mengemas, sama2 kutip sampah kumpulkan setempat, sama mengangkut barang turun semula ke kaki bukit. Semangat kerjasama yg ditunjukkan oleh ahli sepaku mmg terserlah…ape yg penting?…kerjasama (wonderpets…hahaha…) layanzzzz….

Dikaki bukit masing2 menukar pakaian, memasukkan barang2 di dalam kereta sambil menunggu rakan2 yg lain siap. Sambil2 tu kitaorg borak2 kosong sambil bergambar…Wife n anak bro nari dah lena lam kete, penat la tu…begitu jugak anak2 buah Dania…penat berendam, terus lena lam kete. Dikesempatan tu jugak la kitaorg berbincang sal gath yg akan dtg…maybe wat jauh n amik masaย  2 3 hari juga utk gath akan dtg ni.

Dan gath picnic ni juga la adalah gath yg mengambil masa paling lama setakat ini, seharian….sure mlm ni sumer lena xsedaq diri…aku kompem jg ar, esok pagi sumer akan mengalami sakit kaki/betis gara2 mendaki di Sg Gabai ini. Mujur juga aku cuti sampai isnin (hari wilayah) so bleh la berehat sambil mengadap bunga telur cik ayu itu (biler la nak ciap neh?). Sebelum blik kitaorg de sesi bergambar dipintu gerbang SG Gabai…dah gelap pun time tu mujur xde yg ‘ngekor’ balik umah hahaha…takot weiiii….

ketika bertolak pulang hari telah pun gelap…mujurlah kete2 konvoi berjaya berada lam lingkung penglihatan so xde la yg tercicir tambahan pula de yg di pollow rapat utk guide merka, yg lead nyer…laju ja kalah mc laren…kwang3…sampai semula di star lrt/monorel Titiwangsa n sesi pelok ciyom pun berlangsung dgn penuh keceriaan w’pun letih tp terpancar kegumbiraan di wajah masing2….

Tenkiu kwn2…kerna semangat n komitmen yg kowang tunjukkan maka gath ini berjalan lancar w’pun cb disabotaj dek ‘katak di atas tempurung’ itu…

*** Pic gath akan diupdate kemudian coz msh ade pic yg saye lom dpt dr kwan2 yg lain …jgn marah ar..

~ [S]ungai [C]ongkak

Sungai Congkak, Hulu Langat, Selangor ~ 17/10/2009

Sempena deepavali aku ajak famili g berkelah, kebetulan plak famili dr kg dtg, so utk bertukar angin aku ajak la diorg g batu 14 Hulu Langat umah Kak Ijan. Sll kat umah aje tentu bosan.

Kak Ton pun de kursus di KL so ahad baru blik Sabah…pe lagik…enjoyyyy…ajak Abg Choy tp dier de hal lak. tp yg ada nih pun dah ramai…jumaat mlm lepak umah Kak Ijan, sok tu pepagi dah bangun.

Best gak Sungai Congkak tu, paling suka tgk airnyer…perghhh….then de pondok2 kat tepi2 sungai tu utk disewa…wah pandai diorg cr side income…bestnyer. Bercadang nak stay kat chalet len kali tentu best.

S6303338 (edit)

Ikan terubuk bakor, petai bakor….sotong n udang [tiada dlm pic]

S6303328 (edit)

pengopek limau bali n jambu batu …ahakz….

S6303340 (edit)

sementara tggu ikan msk…huhuhu…mkn buah dulu la

S6303341 (edit)

group berendam…kwang3 ๐Ÿ˜€

S6303344 (edit)

mandi time

S6303343 (edit)

lepak2

S6303365 (edit)

ibu2 sedang merehatkan dirik hehehe….

S6303363 (edit)

ape tu?…..

Note: byk lagik pic yg aku snap…tp tunjuk sikit je la dulu…bior kowang jeles hahaha… [buruk perangai…. ๐Ÿ˜€ ]