Harian Metro ~ 10/04/2013

Alhamdulillah artikel ttg Kraft kite kluar utk kali yg ke-2, Kluar di Harian Metro, 10/09/2013. Alhamdulillah, ilmu yg kite ade dikongsi bersama pembaca Harian Metro 🙂

*thanks carmen

*thanks Carmen

Photo: Untunglah...tangan dia masuk suratkhabar... ngeeee♡♡♡

*thanks Nick

terima kasih pada semua yg menyokong kite, buat famili tercinta, rakan2 tersayang & pelanggan yg kite hormati…terima kasih atas sokongan dan doa kalian. Kite harap ilmu yg sedikit ini memberi manfaat pd semua.

Syukur Alhamdulillah…. 🙂

Hati

Seni kraf felt

Oleh Rosmaliana Aida Mohd Adnan

Warna yang pelbagai, ceria dan menarik menjadikan felt digemari sama ada untuk dijadikan aksesori perhiasan atau hiasan gubahan ringkas.

Malah, seni jahitan felt yang mudah juga tidak memerlukan teknik profesional, sekadar cukup memiliki jahitan yang kemas.

Pengasas perniagaan kraf dalam talian jenama Kraft At Kerawitkraft, Qaseh Qatrunnada, mengakui gemar menggunakan felt nipis sebagai bahan utama manakala kepelbagaian bentuk, warna dan jenis felt juga memudahkannya menghasilkan bentuk kraf diingini.

“Bagi saya proses pembuatannya cukup mudah dan tidak mengambil masa begitu lama, bergantung kepada bentuk dan corak gubahan.
“Sebagai contoh, mungkin ramai menganggap sukar menyediakan bentuk strawberi tetapi ia cukup mudah jika tahu cara menghasilkannya,” katanya.
Menurutnya, seni ini juga boleh diolah menjadi sesuatu yang menarik antaranya tampalan pada bantal, cadar serta gubahan hantaran.

Perkara paling asas menghasilkan kraf felt adalah jahitan jelujur. Namun, jahitan haruslah kemas untuk menghasilkan kraf yang berseni dan menarik.

Penggunaan bahan ini juga memudahkan proses membersihkan gubahan iaitu hanya menggunakan mesin hampagas mini untuk menyedut kotoran yang melekat.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/04/09

^

^

^

Love, QQ

333

Advertisements

10 thoughts on “Harian Metro ~ 10/04/2013

 1. yeayyyy…kaka q sudah glamer…ehhh….bukannn…tangan kaka q sudah glamer…hikhikhik
  semoga perniagaan kaka makin maju dan maju yer…
  biar apa pun ujian yang datang, semoga hadapinya dengan tabah…
  dan yang penting rezeki yang dicari adalah HALAL kans…
  tak sabor nak mam karipap sardin….. ^____^

  • hik3…tenkiu nick, Alhamdulillah…Allah SWT yg bg sumer2 ni. InsyaAllah…akak akan berusaha lagik dan lagik dan lagik…sampai kuar muke bam2 ni plak , ehhhh??? apekah???? hahahaha

   • uihhh….InsyaAllah tak. kalo lupa diri sok Allah SWT tarik balik rezeki kite. Bior la xnmpok muke pon he3 kite kongsi ilmu yg ciput bior pat manfaat sama2 😀

   • kuar muka bam2 nanti kalo udah tutt…tutt…tett…tettt….ahahahaha nnt kena panggey press tau….ehh nanti hadif n aisy buleh jadik plawer boy….solehah ngan zati jadi plawer girl….ahahahaha sengall jerk…

  • alhamdulillah….atas dorongan, sokongan, kepercayaan & doa semua famili, rakan, pelanggan & pembaca blog sy 🙂 menaikkan semangat sy…terima kasih ya 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s