Kite & lempeng =D

errr…ngidam ke haper xtau la, tgh2 mlm bute lebih kurang koi 1 pg kite tingin nak mkn lempeng cicah dgn sardin. Dok tahan2 perasaan sbb dah lewat sgt nak mkn pon tp xleh jadik sbb pewot mmg lapor tahap paling ganas ar mlm td jd kite bangun gak g dapur msk lempeng tepung, lempeng kosong je senanyer, taruk tepung air sikit garam, kaco2 siap. Sambil msk lempeng, msk sardin gak, ptg bawang msuk cili kentang bagai..siap. Koi 2 pg dok ngadap tv sambil mkn lempeng, pat 4 keping lempeng sebesar pinggan polistrine tu, buat sikit sbb tepung gandum de sikit je  **sikit ko kater?, mujur gak xde famili yg dtg ti malu je nak cekodok tepung xde kat umah kite hahaha.

tetibe td kite tingin lempeng gak, sardin mlm td de lagik, kite kn beli tepung je nnt…aduhh kecur liur biler hengat sal lempeng kosong smlm tu , ngidam ke haper neh hahaha maybe lempeng yg kite sendiri masak tu sodap sgt kot sampai dok hengat sendiri, tp rsnyer mmg sdp la  sbb ritu kak kite pregnant ngidam lempeng yg kite msk pastu kak kite yg sakit nak mkn lempeng yg kite msk jugak …terbukti la sedap w’pun xde org puji…ade kite kecah? bweeekkk =P

tp niari hengat nak wat pancake xpernah buat pon w’pun org kate mudah cam sebut 1..2..3..a..b..c cekodok basi bgun pg xgosok gigi…hohoho…

sumber: pokcik google

~*~

2 cawan tepung gandum
2 cawan susu segar

2 biji telur

1 sudu besar gula
2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh garam
sedikit mentega
~*~
Cara-caranya ialah

1. Pukul telur dan mentega kemudian campurkan tepung gandum, gula, serbuk penaik, garam dan susu. Pukul sehingga tiada ketulan-ketulan.

2. Gunakan non sticky pan dan sapukan sedikit minyak dan panaskan.

3. masukkan adunan tepung td… balikkan pancake tersebut setelah timbul gelembung² udara. Masak sehingga kekuningan. guna api yg kecil je yer & besabou ler, xlama pon nak msknyer.

angkat & ltk la syrup maple ker, kaya ker, susu ker, coklat ker, aiskrim ker..suke hati kowang la..pastu kalo suke2 hati gedik2 bagai ltk setonggok buah2an hahaha dgn lafaz Bismillah serta doa mkn ..sila la santap dgn penuh perasaan yer 😀

^

^

^

org yg ngidam nak mkn

333

Apom Palkadot….dot2 dot2…

***pic ni sekdar hiasan XOXO =P

Bahan-bahan untuk masak apam polkadot ( 50 biji papercup medium )

3 biji telur dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar/ susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette**
1 sudu kecil esen vanilla
filling blueberry/ strawberry/ apa-apa ikut citarasa yang disukai
pewarna

**Nama panggilan lain bagi ovelette adalah quick 75. Ia berwarna oren atau kuning dan teksturnya seperti gel.Ovalette merupakan pengemulsi atau penstabil yang digunakan untuk membuat kek span dan dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek.

Cara-cara penyediaan apam polkadot

1. Masukkan telur dan gula ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.

2. Selepas tue, baru campur bahan2 lain(masukkan susu, tepung dan last sekali ovelette. Then, masukkan esen vanilla) dan mix lagi sehingga sebati.

3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan.

4. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.

5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja).

6. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).

7. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.

8. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 10-15minit atau sehingga masak

ni la rupernyer yg aku wat ngan kakak aku..kali pertama buat..emmm bleh la kan? de gak la rupernyer eh hahaha…

kowang lukis la bentuk ape kowang suk, ladybug, angry bird, love2…munger2…ikut suka la..tp dah nama palkadot, dot2 je la kan hahaha


[K]erabu pewot lemb[u]

bahan2nyer:

Perut lembu

serai

kerisik

limau nipis

gula

garam

bawang merah

cili merah

cili api/burung

cara2nyer:

1) cuci bersih perut lembu dan rebus dgn sedikit garam. Kemudian toskan serta potong nipis.

2) potong serai, bwg merah, cili merah dan cili api/burung.

3) gaulkan dgn perut lembu yg telah dipotong, perahkan limau nipis, sedikit kerisik n perasakan dgn garam & gula. Gaul rata n sesedap rasa. Ciap…..

* ni cara malas gak…hahaha…mudah ja..sesetengah org campur tauge, puku paku, daun selom, ikan bilis goreng, kelapa goreng, sambal…bla22….byk sgt hehehe

[S]up sayur bodo a.k.a sup kesihatan :P

bahan2nyer:

lobak merah

kobis daun

kobis bunga

cendawan

baby corn

fish ball

daun sup/daun bawang

bawang merah

bawah putih

cili merah

air

garam

*sayur itut suka hati kwang

cara2nya:

1) cuci dan potong semua sayur ~ anggaran bape orang nak makan

2) potong 1 biji bwg merah , 1 ulas bwg putih, 1 biji cili merah

3) Didihkan air dalam periuk n masukkan, bwg putih, bwg merah, cili merah n fishball….kemudian masukkan sayur dan garam. Jgn terlalu lama bl masak sayur nnt khasiat dier kureng.

4) rasa garam kemudian masukkan daun bawang/daun sup…tutup api…ciapppp….

*sbb pe aku pggl sup bodo?…sbb aku mlas nak menumis n masak sbnry…so…cara paling mudah la ni…anak buah aku pun tau kalo aku masak sup sayur bodo rupernyer camner…baik utk kesihatan jugak ni. kwang3…tiada minyak…hehehe….nak sedap lagik…sayur2 n fish ball tu cicah ngan cili kicap… 😀

PUDING TRIFFLES

PUDING TRIFFLES


~pic org lain…bcoz wat xsempat nak snap pic dah kena ngap…

Bahan-bahan :

– Swiss roll ( ikut suka, x kisah flavour apa pun)
– 1 tin fruit coktail
– Kristal Jelly (serbuk agar2 yg dlm kotak tu… selalu guna brand Nona. ni pun ikut suka nk flavour apa)
– 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
– 4 sudu besar tepung kastad (sudu kena penuh2)

Caranya :

Layer 1:
Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal..susunkan dalam acuan. Tuangkan air fruit coktail…keatas swiss roll..sehingga lembab (basah). Ketepikan dulu..bolehlah masak kastad dengan susu cair.

Layer 2:
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula..dimasak atas api. (sambil masak tu..bancuk 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 gelas air). Bila susu dan mendidih..kecilkan sedikit api..masukkan bancuhan tepung kastad..kacau..hingga bancuhan susu tadi menjadi likat. Tuang ke atas layer 1 tadi.

Layer 3:
Buahan koktail tadi ditabur ke atas layer 2 (kastad). Ketepikan sekejap, sementara tu bolehlah sediakan layer jelly.

Layer 4:
Masak Kristal jelly mengikut arahan kotak jelly..tunggu sejuk sedikit (masih dalam keadaan cair)..baru tuang ke atas lapisan ke 3 (buah-buahan).

dah siap…… masukkan dlm peti ais, lg sedap utk dimakan.
yummy..yummy…
thank for kak ARaa for sharing this recipe….

~kek ku hitam >;<

hehehhe…td aku saje2 je try wat kek…resepi kakak aku [kak jidah], mudah jer…

mula2 tu kek jadi dgn tomeinyer..sbb masa n suhu sedang molek aje aku letak, guna api bawah. Then aku tingat kakak aku kata kalo nak atas tu garing sikit [warna keperang2an] guna api atas plak tp jgn lama jap je.

sbnry aku bakar 2 bekas kek tu sbb loyang kek tecik je. 1 adunan terpaksa bahagi 2 bekas. Hehehe…punya la xcited, 1 bekas ok je atasnyer…sekali yg ke-2…see…itam weh…kwang3…itam je xrentung la. still sedap…

Image020 kek ku hitam…aiyarkkkk

Image021 yg kanan tu ok sikit…yg bwh tu itam…hehehe

time panas 2 tu dah abih setengah loyang..ekekkee…abg ipar aku kata sedap ni mkn panas2, kek pun xmanis, sedang molek aje [kembang montot ku yg mmg sedia kembang nih] :D. Kak Ijan aku dah jeles  abg ipar dok sebut2 nama aku…ye la dier tukang mix je…bahan2 aku yg sediakan n letakkan….api oven sumer aku set…ahakz…. last2 abg ipar aku kata ‘ijan pun pandai jugak, wat same2…sedap nih’. haduiiii….bukan jeles ape sbnry saje je gurau2…

1 loyang Kak Ijan wak balik sbb anak dier yg sulung tu si Adin suka makan…pastu aku potong yg 1 loyang lagik bg dia 1/2…kalo tggl kat umah aku sure berkulat la kek tu nnt. aku suka wat pastu mkn xabih…membazir ja aku nih. 😀

bahan2:-

3 cawan tepung gandum

1 sudu teh baking powder

1 ketul butter

1 1/2 cawan gula [cwn yg sama dgn tepung]

1 sudu esen vanila

4 biji telur ayam


cara2nya:

1) pukul butter dgn gula hingga kembang

2) masukkan telur sebiji demi sebiji

3) masukkan asen vanila. sementara tu, ayakkan tepung dgn baking power.

4) masuk kan tepung sedikit demi sedikit.

5) sapu loyang dgn marjerin…tabur sedikit tepung.

6) masukkan adunan lam loyang. bakar dgn suhu 180C selama 45 menet

kalo nak kek tu rona roni…bahagikan kepada beberapa bahagian n ltk warna then masukkan selang seli lam loyang sampai adunan habis…bakar.

mudah kan?…nak rasa limau/oren..perah je limau/oren tu sikt lam adunan.

nak rs coklat?…taruk je koko powder [mudahnyer aku wat…ahakz…]

~KuEh TiRaM

kueh ni aku wat ari sabtu jugak…aku wat utk penuhi tempahan org. Kalo xraya pun aku wat jugak…ye la aku jual dpt sikit duit banjer. Maklumlah kita nih manusia biasa, mcm2 nak…itu nak…ini nak…so…nak idup mewah ckit, keje keras la, kalo malas…nasib la. Mujur la aku nih tau gak wat kuih nih…tp AWAS jgn mkn byk sgt, kalori tggi ni…manis n de minyak. Sblah utara pggl kuih ni kuih lidah boya, kuih kapai terbang…ntah…itu yg aku dgr…tp famili aku pggl kuih tiram ja…

Image023 maaf…aku tingat nak amik pic biler sumer dah msk lam bks.

meh aku syer resepi…tp cara aku la…

bahan2:

1 kg tepung gandum

3 sudu besar Marjerin

1 biji telur ayam

air

sedikit garam

minyak utk menggoreng

sedikit tepung ubi yg telah dicampur dgn minyak masak…pekat2. Utk pelekat ja.

gula (kisar) utk ditabur bila kuih ciap

cara2nya:

1) campurkan tepung gandum, marjerin n telur. Gaul2kan sehingga sebati ngan tepung.

2) buat campuran air garam dan masukkan ke dalam tepung. Uli hingga masak/sebati.

3) bahagikan adunan tepung kepada ketulan kecil. sebesar penumbuk kot 🙂

4) canai hingga leper dan sapukan adunan tepung ubi yg dicampur minyak. Kemudian gulungkan.

5) potong kecil2 gulungan tepung td. Dan canai nipis.

6) Gorengkan dalam minyak yg panas sampai keperangan.

7) angkat dan toskan minyak. Bl dah cejuk n minyak dah kurang. taburkan gula yg telah di kisar halus * gn gula kastor pun bleh.

8) sedia utk dimakan.

Rangup n cedap, kos pun murah. Simpan lam bekas kedap udara. Kalo nak mkn sendirik sllnya aku xtabur gula ciap2…belengas, sllnya nak mkn baru tabur gula.

~slmt mencuba ~