Harian Metro, 08/05/2013, Rabu (3)

Alhamdulillah, artikel ke-3 telah pon kluar, dah lewat ptg br tahu, kuar lam ujan ke kedai beli surat kabor neh. Kite harap perkongsian sedikit ilmu yg kite ade dapat membantu sumer org. Kite juga harap agar perkongsian ini mendapat berkat dr Allah SWT. Untuk pengetahuan semua, tutorial ni dr cara kite buat sendiri setelah kite berusaha dgn kerasnyer, nmpk mudah..sblm kite tahu caranya puas la try & error :D, pernah minta bantuan dr seorg crafter yg famous amos, kuar tv, kuar paper kuar majalah, tp syg 😦 tidak dilayan. Alhamdulillah dgn usaha kite & pertolongan Allah juga sokongan keluarga & kwn2 kite dpt gak buat si comel neh. Sebelum ni dah ade tutorial kan? ingat tak? 😀

🙂 QQ sygggg semua

Hati

Kraf felt rangsang minda

Oleh Rosmaliana Aida Mohd Adnan

Penggunaan felt sebagai bahan kraf makin mendapat perhatian. Rekaannya bukan saja boleh dipelbagaikan dengan mudah, malah setiap hasil di­ketengahkan comel dan menarik.

Bagi mereka yang menggemari seni kraf felt, produk yang dihasilkan tidak hanya terhad kepada bentuk tertentu saja, sebaliknya ia boleh dipel­bagaikan mengikut cita rasa tersendiri.

Jika pelukis menyerlahkan hasil lukisannya dengan membayangkan bentuk sebenar satu-satu objek tetapi untuk kraf felt, ia diubah suai untuk membentuk rekaan yang lebih santai namun menyerlah.

Pengasas perniagaan kraf dalam talian jenama Kraft At Kerawitkraft, Qaseh Qutranunnada mengakui tidak mudah untuknya bertahan dalam dunia perniagaan kraf felt.

Foto1.Bahan-bahannya: Kain felt(kuning/hitam/putih),mata mainan bersaiz kecil,gunting, benang,jarum, gam UHU, Fiber, dan reben hitam (saiz kecil)

Bayangkan pelanggan sentiasa menantikan bentuk dan corak baru tetapi bukan mudah untuk menyediakannya.
Jika menghasilkan objek kraf baru bukan bermakna bentuk terbabit akan kekal ‘milik’ sendiri selamanya kerana ia cukup mudah ditiru.

Bagi pembuat kraf, sekali pandang saja sudah boleh mengetahui cara penyediaan bentuk felt berkenaan. Oleh itu, penting untuk sentiasa mengemaskini ­koleksi sedia ada.

Oleh kerana pelanggan sentiasa menanti produk baru, maka pembuat kraf perlu rajin merangsang idea mereka.

“Kebiasaannya saya meneliti bentuk terkini yang digemari dan kemudian me­ngubah suai sedikit supaya ia kelihatan berbeza dengan rekaan asal. Kreativiti untuk menghasilkan kraf felt juga perlu diserlahkan secara menyeluruh supaya rekaan berkenaan tidak ketinggalan daripada arus permintaan perdana,” katanya.

Setiap satu bahagian felt yang digunakan akan dijahit dengan teliti menggunakan kaedah jahitan jelujur dan diletakkan fiber di dalamnya bagi membentuk lekuk dan bentuk diingini.

Bagi mereka yang mahir menjahit, proses ini amat mudah untuk dilakukan tetapi bagi mereka yang kurang mahir, cubaan perlu dilakukan sebanyak mungkin bagi menyesuaikan diri dan tangan terhadap bentuk dihasilkan.

“Penggunaan teknologi seperti Internet banyak membantu dalam latihan terutama bagi menghasilkan bentuk yang agak sukar. Namun bergantung kepada kesungguhan pembuatnya, ia boleh dilakukan dengan mudah dan secara bersahaja,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 2013/05/07

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Kraffeltrangsangminda/Article/index_html

^
^

Love, QQ

333

Advertisements

Pe kite buat ?????

As salam. Dah bape hari xjengok blog yg merapu neh. Ntah pe yg kite bizikkan pon kite xketahuan. Hurm byk senanya xtvt kite, tido pon hekut dan aje..dpn tv pon leh tido kalo dah ngantuk sgt & sllnyer tv tu akan tgk kite yg montel ni tido *kes xtutup tv  lalala tv tgk pon kan dier leh wat pe2 dok? lain la kalo manusia yg berhati jahat, perompak pencuri penyamun msk umah kite sure de niat jahat * mintak simpang jln.  meh tgk pe hasil keras jari kite yg terbaru 🙂

 

nindiaaa…brooch bunga pe xtau la…separuh dr bunga ni kite buat utk tempek kat ranting hiasan.

 

amacam okay tak? kite taruk ladybug, bee & rama2 juga, boleh nmpk tak?

harap cust kite puas hati 🙂

http://www.facebook.com/kerawitkraft

^

^

^

Love, QQ

333

Tutorial Bee

Hai Kawan2…niari kite nak ajar cara buat BEE, cara Cik Qaseh Qatrunnada (Cik QQ) huhuhu, Lebih kurang mcm buat ladybug juga cm de tambah sikitttt….meh tgk, kite bljr buat BEE 😉

bahan2nyer:

kain felt hitam utk kepala

kain felt kuning/oren utk badan

kain felt putih utk sayap

mata gedik2

gam uhu

reben kecil

fiber

pola bujur *potong 1/3 utk kepala & 2/3 untuk badan

pola bujur berkembar utk sayap

benang + jarum (tiada dlm pic)

potong felt  hitam utk kepala & kuning/oren utk kepala

cantumkan sedikit dgn gam uhu

jahit jelujur keliling & jerutkan sedikit

masukkan fiber secukupnya dan jerut hingga habis dan matikan benang

lekatkan reben hitam sbg jalur pd bdn bee

potong felt hitam bentuk bujur & tampal dibhgn bwh bdn bee utk menutup lebihan reben & mengelakkan fiber dr terkeluar

lekatkan mata gedik2

ptong felt putih bentuk sayap

jahit jelujur sedikit pd bdn bee

tadaaaa…dah ciap 😉

mudahkan?

Selamat Menorai…

http://www.facebook.com/kerawitkraft

^

^

^

Love, QQ

333

sarung kotak tisu

As salam, nak tempek pic sarung kotak tisu plak, jgn la kowang rs jemu eh, kowang sokong la biz kite neh, xbeli/mengorder pon xper cm doakan yg terbaik utk kite 😀 cayanggg kowang muahhhhsss :-*

lihatlah doniaaaaaaaaaa…………….

ini namanyer strawberry cinta, aper kowang hengat filem je de nama gitu? kite pon muleh ahahahaha

nmpk bee kite yg gagah perkasa tu? hik3 dah jd trademark kate kwn kite, kalo xltk bee kite ltk ladybug 😀

yg ni plak ‘sandaran hati’. gatai la nak hengat kisah chenta dl2…ku sandarkan hatiku pd hati mu, biar bertaut kekal bersatu. *ye la sgt

buruk toi kualiti pica amik gn tepon murah neh…adoyaiii

gedik2 letak nama Kasihku. hurmmm de kesah ker QQ? 

^.^ wink3

hokkay tak kwn2? 😀

^

^

^

Love, QQ

333

ala2 banner gitu

Dgn penuh semangatnyer kite menjahit  mende alah neh, utk diframekan..ala2 3D gitu, bunga2 lady bug & bee leh la nak picit sblm diframekan =P

amat2 sukar utk menjahitnyer terutama sekali pic muslimah tu…ayooo bhgn matenyer mmg la payah…rs cam nak kai kanta pembesar ja time menjahit tu maklum saja la kite neh rabun cap ayam 😀 pic muslimah yg palingggggggggggggg tecik tu lagik cekce jiwe rage motor nak jahit..uwaaaa 😦 mau nanges lo kalo xsabou. Harap cik kak yg manis tu suker la hasilnyer neh

yeayyyy…Alhamdulillah ciap sudah 🙂

saiz sblm di framekan ~ 26 ” x 17 “

^

^

^

^

Love, QQ

333