Tutorial Keronsang Bunga Kain

https://www.facebook.com/kerawitkraft/media_set?set=a.527496830669029.1073741835.100002261491135&type=3

bahan2nya:

kain

butang

jarum/benang

gunting

pin kerosang

gam panas

cara2nyer:

1) buat bulatan pada kain, saiznyer ikut suka hati

2. Gunting sebanyak 5 keping

3. Lipat 2 bulatan dan jahit jelujur

4. Tarik benang ketat2. ulang hingga habis kain yg dipotong td (5 keping)

5. Tusuk jarum hingga memasuki kelopak yg pertama kembali. Tarik ketat dan matikan benang.

6. Gamkan butang di tgh2 bunga.

7. Gamkan pin kerosang di bhgn blkg bunga dan kemaskan kelopak bunga.

8. siap….

yeayyy….tutorial ni sbg memenuhi kenalan di facebook https://www.facebook.com/kerawitkraft. Harap dier suka la yer :D. Jgn malu2 nak tanya kite pe3 eh, kalo tau kite jwb la nnt. Sape2 yg dah try tu, kongsi2 la ngan kite hasilnyer. Selamat mencuba kawan2.

^

^

^

Love, QQ

333

Advertisements

Tutorial Bunga Tulip

As salam kwn2 :)…meh nak kongsi tutorial bunga tulip, tp yg ni agak lain sedikit dr cara kite sll buat. Tutorial ni kite jumpa masa dok jejalan kat muka buku td, jd kite kopi pasta & tea kat sini utk sape2 yg tercari2 cara membuat bunga tulip tp diingatkan sekali lagik, tutorial ini adalah hasil dr jejalan di muka buku..bkn kite punyer, hokkay??? sblm ni kite bljr sendiri buat tulip..puas cari di internet crnyer tp amat la tidak jelas, dpt tutorial yg depa cincai2 lukis ja… 😦 dah pandai la sgt br jumpa tutorial neh. Kalo jmpa yg ni dl sure kompom sahih kite buat cara gini, rsnya cara kite lagik mudah 😀

Disebabkan tiada ditulis/ditaip/disertakan/diberitahu cara2 jahitnyer, maka dgn pemahaman & tambahan dari cara Cik QQ buat sll maka kite ltk captionnyer sendiri yer =P *cam la pandai sgt ko tu QQ…

*len kali biler sesenang hati kite taruk tutorial kite sendiri ya 😉

potong kain saiz 8 cm x 15cm *saiz yg sll kite gn

jahit jelujur pd 1 bhgn (yg panjang 18cm)*terpulang la nak guna mesin or jahit tgn jer

kemudian tarik/jerutkan rapat2. matikan benang tp jgn putuskan

sambung jelujur ke bhgn 1 lagik (yg panjang 8 cm)

sampai hujung & matikan benang. putuskan benang.

terbalikkan kain td, nmpk cam uncang kan?

lipat bhgn yg tidak dijahit ke dlm *mcm lipat lengan baju kurung sblm sembat tu

masukkan fiber secukupnya, kapas pon boleh, kekabu pon hokkay jugak

jahitkan bhgn tgh2nya

kemudian sebelah lagik, sblm matikan benang terus je jahit manik sebijik kat situ *gam pon bleh last2 nnt 

cucuk dawai dbhgn bwh bunga * boleh tanggal lak neh…taruk gam la sikit yer =P

hokkay dah ciap…tp yg ni xde manik kat tgh2 bunga, letak la manik lebih tomei cam yg kite sll buat tu xoxo

sumber: 1) http://www.facebook.com/media/set/?set=a.450932198325271.1073741849.251972991554527&type=1

2) http://www.lola.vn/huong-dan/vai/hoa-tulip-vai.htm

 

^

^

^

Love, QQ

333

Tutorial Ladybug

As salam….beberapa hari yg lepas kite dah berjanji dgn kwn2 di muka buku utk berkongsi tutorial ladybug sekiranya kite dpt 20 likes untuk pic ladybug…hai mmg ngam2 20 likes je kite dpt hahahaha 🙂 tp xpe saje je ckp nak 20 likes br nak bg tutorial senannyer mmg hajat hati dah lama nak buat tutorial tu, nak berkongsi pengetahuan kite yg xberapa tu ;). Alhamdulillah, kebetulan la pulak anak sedara kite si Faizah Nordin tu balik ke umah kite jd pas kite ngajor ‘student’ buat bunga utk dulang hantarannyer kite pon buat la tutorial neh. Meh la mentengok…

Bahan2nyer:

Kain felt hitam utk kepala

kain felt merah utk bdn (warna lain pon xper)

fiber @ kekabu @ kapas

mata gedik2

jarun & benang

pola bentuk bujur *potong 1/3 utk kepala dan 2/3 lagik utk bdn (xpaham gak tgk pic eh)

1/3 hitam utk kepala

2/3 merah utk badan

cantum sedikit dgn gam uhu

jahit jelujur keliling & jerutkan sedikit

isi fiber dan jerut hingga ketat dan matikan benang

ptg kain felt hitam bentuk bujur kecil utk tampal dgn gam uhu bhgn bwh perut spy fiber tidak terkeluar

jahitkan pembahagi badan

lekatkan mata gedik2

tampalkan dot2nyer

c…ciap sudah so easy….kann

selamat menorai 😉

http://www.facebook.com/kerawitkraft

^

^

^

Love, QQ

333

Tomato pin cushion

keras jari niari : pin cushion ~tomato

masa penyediaan : 5 menet

ramuan: perca kain, felt, fiber, benang, jarum, gunting, gam uhu

hiasan: jarum peniti ade kepala kalerful

cara mengandun:

1) gunting perca kain bentuk bulat

2) jelujur kasar keliling kain dan tarik benang agar kain berkedut.

pincushionrunningstitch.jpg

pincushionhalfpulled.jpg

picture from : http://www.purlbee.com/very-easy-pincushions/

3) isikan fiber hingga penuh ke dalam kain, tarik benang rapat2 dan matikan benang

pincushionpullthread.jpg

pincushionstuff.jpg

picture from : http://www.purlbee.com/very-easy-pincushions/

4) gunting kain felt bentuk bintang & gamkan/jahit pd bhgn jerutan benang tadi (rujuk pica)

5) siap sudah, hias la dgn pin/jarum kowang suke kaler2 gitu 😀

http://www.facebook.com/kerawitkraft

*kite xamik pic step by step jd kite tumpang pic minah salleh ngeh3 amponnn 😛

^

^

^

Love, QQ

333

Tutorial: Bunga Organza

As Salam..seorang pembaca blog kiter bertanyakan bagaimana kite buat bunga organza mcm dalam n3 ‘bunga telur organza pink + purle’ sblm neh. Kite xla pandai buat bunga tp boleh la kite kongsi cikit cara2nya tp kite mintak maaf la sbb kite amik pic guna henpon cokia ja so kualiti pic amatlah kureng memuaskan. bhn2nyer pun mudah sesgt so xyah la kite taip kat sini eh 🙂

1) gunting organza ikut saiz kowang nak… 7×7 ke 5×5 ke …ikut suka. lagik besar saiznyer lagik besou la bunganyer

2) lipat segi tiga mcm lam pic atas ni

3) amik ujung atas lipat  ke bwh

4) amik plak ujung yg bwh lipat ke atas..so jd cam segi tiga tecik ni mcm lam pic

5) kemudian jelujur kasar tp jgn matikan benang lps jelujur tu

6) sambung langkah 1 hingga 5, buat sebanyak 5 kelopak

7) bila dah cukup 5 kelopak tarik benang jelujur td sampai ketat

8) bila dah tarik, kelopak pon dah kedut2 rapat, tusuk ujung jarum ke kelopak pertama td, tarik rapat2 & matikan benang.

9) bl tarik rapat jd la mcm ni, betulkan kelopak dgn tgn bior kembang2 gitu

10) manik atau butang (M & M) kite ikat dgn dawai kalo nak jadikan bunga bertangkai la, senang nak cantum kat lidi  nnt

tadaaa…..dah siap

nota gedik2 =P

1) selain organza kain lain pon bleh guna juga

2) kalo buat brooch, gam je manik or butang tu, xperlu kai dawai

3) kalo saiz kain besar xsesuai buat 5 kelopak sbb biler dah cantum sumer antara kelopak nmpk terkangkang..eeeiii tidak la ‘sopan’ di situ…bunga kangkang…jd sila la tambah jd 7 kelopak …atau lebih

4) butang M & M adalah sesuai sbb xnmpk dawai dibwahnyer (kalo nak wat tangkai la kan…)

5) xmo guna butang or manik..bleh guna inti bunga utk tgh2nyer

6) 1 m organza yg berharga rm 4.80 (harga bergantung pd kualitinyer) kowang bleh dpt berpuluh2 kuntum bunga (bergantung pd saiz bunga jg la yer), so kosnyer murah kan? cm perlu rajin…lalalalala

*

*
*

selamat menorai yer…

333