~Best memories @ Sg Gabai

Salam :D…seperti yang dirancang 30/01/2010, aku n kwn3 g picnic kat Sungai Gabai. Ikut perancangannyer koi 8 pg sume berada di star lrt/monorel Titiwangsa tp de gak yg terlewat (termasuk aku) atas sbb menggunakan public transport..so xdpt dielakkan la. Sesi berkumpul n beramah mesra di tepi jalan berlangsung dgn penuh keceriaan n keterujaannyer…hik3…kemudian kitaorg bertolak dgn menaiki 6 buah kete kapasiti penumpang 16 org (konvoi gitu) dgn diketuai oleh Term n diakhiri oleh Meta.

sampai di Sungai Gabai lebih kurang 10.30 pg dgn disambut oleh Dania. kemudian dgn semangat kerjasama yg kukuh, masing2 membantu membawa segala makanan n peralatan ke puncak air terjun Sungai Gabai…mak aiiiii…tinggi siot, abih terbakor lemak2 aku neh..hahaha…serik aku. Len kali kalo aku nak picnic kat Sg Gabai neh aku nak bertuko menjadi Gaban dulu kwang3…berapa kali benti kat ‘R & R’ aku pun xtau la…jauh perjalanan luas pandangan (tp lam kes nih terlindung lor..:P )

Setelah tiba di puncak air terjun Sg Gabai..sesi makan bermula, bekfes sbnry…lgpun tenaga dah abih wat sesi mendaki kuar peluh td hahaha…penat sumer. Pe tunggu lagik?…makannnnn….mkn sambil berbual, ade yg malu2 (biasa2..pemalu lagi) tp aku maintain kecoh ahakz…😀 bermacam hidangan ade, nasi berlauk, nasi ayam, karipap, popia, kek coklat, mee, sandwish, buah, kacang, makanan ringan dll…wahhh…betoi2 makan sampai xterabih. Sambil2 makan tu de yg sedia utk menghidupkan bara api utk memanggang ayam ‘bbq’ lagik. hehee

ni la diantara tukang tiup api tp punya la lama nak idop…berasap hahaha…siap de yg wat jampi serapah lagi…de sesi bergambor n kitaorg telah bejaya menemui spesis yg sukar di dapati wat ms skrg iaitu spesis ‘katak dibawah tempurung’ yg berkaki 2…ahakz….ampunnnn😛. Sambil2 tu de la anak2 dara sepaku yg bergebang di hadapan makanan…yg anak teruna plak skodeng ‘ayam hainan’ bak kate si Reez..(gatai ko..) jamu mata gitu, Bro nari dok ngap2 sampai lupa anak dier yg tecik 2 org tu, lapornyer pasal lp alam sekitar seketika, mujur juga anak2nyer xmen jauh jz lam air cetek ja. Pengunjung pun dah kian ramai. Lam dok teruja tu de rasa nak terkucil mau kuar, toilet dipuncak plak kureng memuaskan… menapak la aku ngan 3 org si cantik manis turun ke kaki bukit tu…adeiii..semput2…haaha….

Naik je ke atas semula, sesi makannnnnn….lapor dah sebab turun naik tangga td…perghhh…yg mn dah berendam tu mmg sah2 pewot lapor sbb air cejuk…pa tunggu lagik…makannnn…nyumm2…sedap sggh, aku yg dok nak diet (diet kunun…pirahhh..) balun gak pe yg de dpn mata. Pas makan p terjun tiruk lagik kecuali aku la coz…aku rs ssh lak nak tuko pakaian ti…jz men celup2 kaki ja sambil bertenggek gaya ayu gitu diatas batu…menikmati panorama alam, cewahhh…ade gak ‘superman’ sesat mandi air terjun  hahaha…blik kena cuci mato ngan daun limau la cenggini..auuwwww…

sambil2 tu borak2 kosong la ngan bebudak yg dok berendam cam2 gaya tu..ala2 dugong, ala2 mermaid sumer ade la…best gak nengoknyer..aku segan nak mandi hehehe….pk byk kali nak turun mandi ke tak..ahakz…cejuk satu hal…aku rendam kaki pun dah meyah2 gatal lor…kulit cencitip sikit aku nih. Aku tgk anak bro Nari punya la aktif terutama si tecik tu…xde rasa takot langsung meniti atas batu2 tu sumer..aku plak yg nek riso. Yg abgnyer plak kusyuk toi menunjukkan skill menangkap udang, byk ekor gak dpat…tekun toi dier sampai de la beberapa pengunjung yg tertarik hati melihat gelagatnyer menangkap udang sampai bertinggung di tepi air utk melihat sambil tersenyum kambeng…termasuk la aku…best gak tgk tgkp anak2 udang tu pakai tangan ja. & 1 soklan yg aku tanya kat dier ‘nape along xtangkap anak ikan? kan byk tu..’ kowang tau pe dier jawab?…mmg otak dier bijak…’anak ikan tu berenang laju, ssh nak tangkap jd tangkap udang la senang’😀 toi2…cucah2 ja tangkap anak ikan yg lom tentu dpt tu lain la kalo dier pandai guna kain cam aku zaman kanak2 dulu tangkap anak ikan kat sungai, sauk guna kain batik kwang3…

dah puas mandi manda, jam pun dah koi 5 ptg, kitaorg pun berkemas2 la utk pulang, ape yg aku dpt perhatikan…same2 mengemas, sama2 kutip sampah kumpulkan setempat, sama mengangkut barang turun semula ke kaki bukit. Semangat kerjasama yg ditunjukkan oleh ahli sepaku mmg terserlah…ape yg penting?…kerjasama (wonderpets…hahaha…) layanzzzz….

Dikaki bukit masing2 menukar pakaian, memasukkan barang2 di dalam kereta sambil menunggu rakan2 yg lain siap. Sambil2 tu kitaorg borak2 kosong sambil bergambar…Wife n anak bro nari dah lena lam kete, penat la tu…begitu jugak anak2 buah Dania…penat berendam, terus lena lam kete. Dikesempatan tu jugak la kitaorg berbincang sal gath yg akan dtg…maybe wat jauh n amik masa  2 3 hari juga utk gath akan dtg ni.

Dan gath picnic ni juga la adalah gath yg mengambil masa paling lama setakat ini, seharian….sure mlm ni sumer lena xsedaq diri…aku kompem jg ar, esok pagi sumer akan mengalami sakit kaki/betis gara2 mendaki di Sg Gabai ini. Mujur juga aku cuti sampai isnin (hari wilayah) so bleh la berehat sambil mengadap bunga telur cik ayu itu (biler la nak ciap neh?). Sebelum blik kitaorg de sesi bergambar dipintu gerbang SG Gabai…dah gelap pun time tu mujur xde yg ‘ngekor’ balik umah hahaha…takot weiiii….

ketika bertolak pulang hari telah pun gelap…mujurlah kete2 konvoi berjaya berada lam lingkung penglihatan so xde la yg tercicir tambahan pula de yg di pollow rapat utk guide merka, yg lead nyer…laju ja kalah mc laren…kwang3…sampai semula di star lrt/monorel Titiwangsa n sesi pelok ciyom pun berlangsung dgn penuh keceriaan w’pun letih tp terpancar kegumbiraan di wajah masing2….

Tenkiu kwn2…kerna semangat n komitmen yg kowang tunjukkan maka gath ini berjalan lancar w’pun cb disabotaj dek ‘katak di atas tempurung’ itu…

*** Pic gath akan diupdate kemudian coz msh ade pic yg saye lom dpt dr kwan2 yg lain …jgn marah ar..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s