~My Weekend @ Felda…. ^.^

Tarikh : 28/02/2010 (Ahad)

Lokasi : Felda Melur, Jengka 12 (Pahang)

Masa: 2.45 pm – 8.30 pm

Insan yg terlibat : Me, Ayu, Lan, Pokcik Jahaimi & Mokcik Hasmah

Pelakon Tambahan: Org2 kg Felda Melur, burung, ayam, pokok2…yg ade di situ pada waktu n ketika kejadian ini berlaku.

Salam…Ahad (28/02/2010) aku temankan Ayu n tunangnyer soping brg keperluan utk wat hantaran dr sblh pihak lelaki di Jln TAR…ngeh3…xabih soping lagik😀. Kitaorg kuar awal dr umah sbb target lam koi 12 tghari nak ke Jengka 12, umah parent si tunang Ayu utk ngantor brg2 yg dibeli. Mmg rush toi hari tu…berdesup ke sana…berdesup ke situ..sinun…arghhh…penat juga. Lps je soping terus je Jengka, sampai Jengka pun dah hampir koi 3 ptg, aku ciap lena jap lam kete, ngantok ar. Mlm sblm tu titun lewat (ape yg aku wat?…)

sampai je umahnyer…kitaorg disambut oleh mak n bapaknyer… (pokcik Jahaimi n mokcik Hasmah) peramah orgnyer, xde la aku rasa kekok sgt, Ayu dah sah xkekok sbb tu bakal M&FIL dier…aku kalo g mn2, tuan umahnyer peramah, InsyaAllah aku pun jd peramah n xde la aku meragam nak blik umah aku sendirik, pastu sesi melepak bermula, sembang2, borak2 sambil menunjuk brg2 yg dibeli n bgtau la kegunaannyer. Time tu gak aku sempat la menunjukkan skill aku menggubah (ececee…nak tunjuk gak tu..)

ni la hasilnyer, 2 ja..jz nak tunjuk kat mokcik Asmah camno bentuk/rupe bekas yg akan digodek sendiri oleh nyer mengguna brg2 yg kitaorg beli td. Pastu kitaorg g makan…dah koi 4++ ptg br mkn, dr td mokcik n pokcik jemput tp memasing jual mahal…kan dah lapor…pe lagik…jum makannnn…. Sedap toi menu yg mokcik masak, masak lemak cili api udang + timun, Kari ayam kampung, Ikan Goreng (peberet aku ni..cam tau2 ja kan) n Sayur Campur. Air lak Rebena ais..perghhh dapnyer panas2 minum ais kan?. Dessert plak, buah2an yg kitaorg beli sbg buah tangan di tp jln otw dtg td. (sendiri beli sendiri mkn..apa da..). Pas mkn…rehat2. Tp pokcik n mokcik dah ilang ntah kemana, aku hengat diorg tido pas solat asar td rupa2nyer diorg di blkg umah, berdating berdua gitu..miahakkaa…

Part ni yg aku suke neh…‘melawat kawasan’ xtvt yg aku paling suke kalo dtg kg org..miahakaka…tanpa membuang masa aku pun sarung je selipar sape ntah di pintu dapur terus joins diorg, wahhh…dah sebaldi jering di kaitnyer, then pokcik dok gali ubi kayu plak…fuhhh…aku nak itu…aku nak itu….jgn monyet jgn, kita xboleh mkn buah itu(dialog cite sang kancil & sang monyet) tp aku buka monyet yer😀 . Ayu n tunangnyer (Lan) pun joins gak. Amik batang keladi, petik pucuk ubi, sambil berbual2, cuaca panas toi, tp xkesah la….berladang neh😀. Ade pokok, terung, keledek, durian, ulam raja, manggis …wahhh…mcm2 ada la. Ape eks name pokok yg satu tu…aku lp lak…sll wat ulam atau masuk lam pecal…iskhhh lp lak aku namenyer….ape eks…? cekur ke? (ye la kot) pastu pokcik tunjuk pokok ginseng, mula2 aku xpaham…bl pokcik sbt yg cina mkn tu baru la aku…pokok ginseng hik3…maaf pokcik, saye slow kit ar

then pas kutip sumer hasil ladang tu kitaorg melepak kat ruang dapur, borak2 lagik, sambil minum n mkn buah. Penoh pewot aku ngan air aja…cuaca panas. Pastu pokcik kate nak siram pokok munge, hehehe..aku dah angkat kening ngan Ayu, ‘ko suka la tu..’ (ayu) ….’peluang beb..’ (Me) hahaha….nak main air ….sblm pokcik kuar siram pokok munge aku dulu capai paip…ekekke….jum2…siram dr pintu dapur sampai depan then patah balik ke blkg umah…

aku tgh siram pokok Ayu g snap pic…hehehe….nak kena siram?….meh2…..pokok manggis pun siram? eiii…sudin, yg ko siram pokok besar tu kenape?…abih? pokok besou di utan tu arwah bapak aku siram. Ko ngan bapak ko pun same da..(dialog lam cite Pendekar Bujang Lapok)..yg ko siram pokok besar tu knp? (Ayu) cian lak aku tgk, pokok lain dpt air…dier xdpt, kan panas neh (Me)..hahaha….sbb tu la aku siram sumer pokok besar sekali… oiii…membazir air la ko neh (Ayu) hahaha…..abih siram pokok lepak2 lagik pastu aku snap la pic munge mokcik tu…

sunyinyer kwsn felda neh….aku ushar gak kat2 jln tu kot2 nmpk dak2 mude leh la ngorat ka kenyit mata ka….tp xde (statement miang neh)…hahaha…aman damai je, jauh dr hiruk pikuk kota. Tenang ajo…kwsnnyer pun bersih, udara sogar…pendek kate..sesuai la ngan jiwa kekampungan aku neh. Ahakz….

muka org yg penat berladang?…tidakkk…..ni la muke org yg tgk aku membuat xtvt melawat kawasan td…mihakakaka… Ayu n Lan, dah cam makcik pokcik lak aku tgknyer..tu lom tawen, dah tawen sok nmpk cam mn lak eks?….ya ampunnnn…. sure aku kena ngan Ayu ti neh, adeiiii…

time diorg dok rehat2 tu aku g blkg umah sekali lagik…hiyahhhh, kejor ayam kg, mencecet lari ekekekke…seb bek aku kejor anak ayam, ibu ayam xkejor aku blik, kalo kat kg aku, ibu ayam garang toi….hehehe. Tgk tu…bertempiaran lari nak snap pic pun xleh. Errr…ayam anak aku pe kabor eks? dah la tu…jum la dok lam umah, dah maghrib ar…kitaorg bergilir2 mandi, besou toi kolah air kat blik mandi umah mokcik n pokcik neh, boleh berenang, air pun cejuk, mandi lama2 kan best. hik3….aipppp….umah org jgn nak wat cam umah sendirik ar…sodar2 la diri tu.😀

setelah ciap sumer….sampai la masa utk berangkat kembali menyesakkan diri di Kota Metropolitan Kolumpo, hajat hati xmo mkn mlm dah tp mokcik tu beria2 srh mkn, dier kat dapor dok memanaskan lauk2 tghari td, fuhhh aromanyer….menggoda toi, tggu pe lagik…makannnnnn…kowang tgk tu, Ayu dah dok ngadap lauk n nasi, xsabor nak mkn. Miahakkaka….gamaknyer hari tu berat aku naik 3 4 kilo lagik la. kwang3

pas makan, rehat jap..kitaorg pun angkut la barang2 hasil berladang td ke dlm bonet kete, hah…penuh, dtg td penuh dgn barang2 nak wat hantaran skrg penuh dgn hasil ladang, ade ubi kayu, pucuk ubi, jering, batang keladi, buah, ubi kemili n beg baju aku. Ahakz…angkut…jgn xangkut.

sampai Kolumpo dah koi 10 ++ pm hampir koi 11 pm kot….lepas je Ayu htr aku dier pun blik Sg Buloh ngan Lan…aku pun kemas2…ciap sumer…tido…penat berladang siang td la neh.

Sepetang aku kat umah pokcik n mokcik neh, aku rs byk kali la mokcik n pokcik dok ulang sebut, srh mai lagi umah dier lain kali, tido kat situ, ikut la Ayu n Lan blik lagi lain kali…hehehe…ye2…ada can la aku itut…mihakakka…

~sekian~

Note: mokcik n pokcik…tentang offer nak amik saye jd anak angkat tu nnt2 la saye fikirkan ye…miahakkaa….(byk la mak bapak angkat aku nnt….ngeh3…)

4 thoughts on “~My Weekend @ Felda…. ^.^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s