LaNgKaWi

salam…

saje2 jln2 g Langkawi 04/04-06/04/2009

bertolak pada hari Jumaat (malam) jam 10 mlm sampai Pokok Sena, Alor Setar lam 3.30 pg. Kitaorg nek kete so senang sikit, lepas sggh beberapa tempat ketika lam perjalanan…tiba jam 3.30 pg tu dah dikira pecutan yang memberangsangkan la…laju gak Ayu bawa kete antik dier tu hehehe…

9 pg dah terpacak di Jati Kuala Kedah, berjumpa dgn anakku…Misi Jejak Qaseh nih…hahaha…jumpa Comot, sll borak di alam siber n tepon/msg jerk…..jumpa KakM n famili…perghhh….penuh kete waja, angkut abih sumer, hepi jer borak2 ngan KakM n rakan2 lain, KakM jenih hepi go lucky, ceria ja….rs cam dah kenai lama padahal tu la pertama kali bersua…oh ya…Syaz…anak KakM…anak Qaseh juga hehehehe…

Disebabkan de masa lagik (tiket feri koi 10.30 pg) maka kitaorg tlh memenuhkan gerai yg terdapat di sblh jeti tu…minum jer sbb sumer dah bekfes kat umah, kakM banjer…yg kelakarnya, 2 gelas teh tarik xsempat minum sbb lalat landing…kwang3….lalat mandi buih :))

feri-ekspress Labuan
feri-ekspress Labuan

setelah sesi salam2 pelok ciyom, 10.30 pg, berangkatlah kami ber4 ke Langkawi…Qaseh, Ayu n Ifti, perjalanan mengambil masa 1 jam 30 menet dr Jeti Kuala Kedah. Lam feri amik pic sikit, borak2 sambil tgk cite Gorila…org len diam ja, kitaorg yg bising..wakakaka…..

12 pm – sampai Langkawi, sewa keta, then terus ke Pantai Cenang, menginap di AB Motel, amik 2 bilik…ok la…jz nak rehat2 je bilik tu. P lunch…then g Gunung Mat Cincang nek kabel car…gayat…penat lak jln2 kat jambatan gantung tu….kuruih kalo hari2 nek gunung tu…perghhh……penat jugak jln2 kat platform yg disediakan kat gunung mat cincang tu…gayat pun ade, terutama bila angin bertiup kuat

DSCF0324

Lepas jln2 kat situ amik pic lebih kurang, kitaorg htr Ifti ke jeti sbb dier nak blik, so Qaseh, Comot n Ayu je yg meneruskan percotian di sana. Otw nak blik motel, kitaorg singgah ke Rumah Mahsuri, menikmati muzik Cak Lem Pong (betui ke Qaseh eja?…hantam sajalah) melihat rumah2 yg ade lam taman tu, lihat senjata lama, amik pic lebih kurang….balik ke motel utk sesi terjun tiruk di laut…huhuhu Ayu yg teruja lebih cam dak2 tecik lak, mcm xpernah mandi laut…alahai kwnku..:D

malam kitaorg g mkn kat gerai tu, lupa dah namenyer….tp mmg sedap la ikan bakornyer…tingat lak nih, kecur air liur Qaseh……ifti yg rekemen, dier biasa ngan Langkawi…Balik dr mkn mlm


ni la menu mlm tu…der tomyam…ilang lak dr pandangan…hehehe

kitaorg jln2 kat pantai jap…pastu Qaseh ‘deting’ dgn Comot jerk, sbb Ayu tu g titun…ngantok sesgt….ye la dier drive dr KL…Qaseh?…jd co-pilot je, lesen simpan lam dompet kasi kembung, baru nmpk cam byk duet kan..kan2?…ahakz….😀 Lepas ‘deting’ blik bilik, g terjah bilik Comot sbb nak amik ukuran badan nak wat baju melayu, then blik bilik tgk tv n sms…pastu tv tgk Qaseh…huhuhu….lena… Ayu?….jgn ditanya. Dier dah lama berdengkur.

Hari ke -2 (last)

penatnyer pasal, Comot tel kejut mangun subuh pun xsedaq dah, lebur…..mandi n bersiap2 kitaorg pergi bekfes kat simpang Jalan Begor Tempoyak kot nama jln tu…ingat2 lupa, de gerai roti canai, sedap…rotinyer garing n tidak berminyak…3 org mkn baru 7 hengget, 2 keping roti telur, 2 keping roti kosong, 2 gelas milo ais n 1 teh tarik. KL mn dpt rege camtu…alhamdulillah..kenyang pagi tu.

DSCF0359

Blik semula ke AB Motel utk checkout then g Under Water World…teruja toi tgk hidupan air tu, chantek2, pelik2…tp itulah keajaiban ciptaan Allah SWT…xterjangkau dek akal…snap2 pic…eeeiiiii ularrrrrrrrrrr……anaconda ar…besar giler, pastu de yg amik pic ngan ular sawa batik kat tanam tecik tu…..eeeeiiii geli2…meremang bulu roma…pas jln2 kat Under Water World, soping sikit, kitaorg gerak ke Pekan Kuah, soping time n lunch.

…lapor pewot, dgn cuaca yg panas n kering, adeiiii….letih giler…..Qaseh xbeli pe pun, jz coklat jerk….xtau nak membeli belah, tiap kali jln2 camnih la…xtau nak beli ape sbg buah tangan, last2 coklat jerk…Ayu sakan soping, mcm2 dier beli…penuh bonet kete sewa, kang berangkut lak lam feri…perghhh….. Comot lak beli periuk yg mak pesan n coklat jer…org lelaki jrg soping cam kite yg pompuan nih…hhahahaha….pompuan n soping xleh dipisahkan.

sepatutnya kitaorg nak blik nek feri koi 4.30 pm tetapi memandangkan de org nak tumpang kete bl di jeti Kuala Kedah, terpaksa la kitaorg blik feri koi 5.30 pm, sampai jeti dah koi 7 pm…penuh kete…siap pangku barang lagik…sampai Pokok Sena, umah Ifti dah dkt koi 8 pm, sggh jap jer sbb nak htr Comot blik Changlun then nak terus ke Sungai 2, umah adik Ayu…mlm tu jugak kitaorg bergegas…penat2….

sampai Changlun dah hampir koi 9 pm….sbg menghormati tuan umah, Qaseh n Ayu masuk la sembang2….ye la xkan nak terus blah plak….hehehe….time nak blik, mak Comot kasi pisang, Qaseh xtau pisang pe….mkn lam kete, sblm blik sesi salam2..ciyom tangan, lama mak comot genggam tangan Qaseh bila dier pesan kem salam kat mak ayah, tp Qaseh bgtau yg Qaseh yatim piatu, berubah wajah makcik tu…tp tu la…dier xtau :D…time masuk lam kete, makcik pelok Qaseh…rapat…sebak lak rs hati….tingat arwah mak.

Kita org sampai Sg 2 dah pukul 11 ++pm….p makan char kuew teow….belambaknyer udang….puas mkn…blik umah, mandi cuci baju, tido…ZZzzZZzzZZz

sbnrya perjalanan kami ni byk tempat yg dituju….
keesokkan harinya, kami ke Pantai Merdeka, mkn tghari di gerai makcik Ayu….sedap nyer, then sggh umah makcik dier amik tapai pulut,…peberet tu….sambil snap2 pic sawah yg xbopa jadi lagik…..patah blik ke Sg. 2, berkemas then meneruskan perjalanan ke Pengkalan Hulu (Kroh), Perak. Singgah kampung Qaseh jap….sampai dah maghrib, mandi , solat, kuar mkn di Restoran Terapung. Qaseh n Ayu je mkn, sbb kakak, abg ipar n Fatin dah mkn. Diorg ber3 je kat umah di kg…..lepas mkn blik umah, amik brg2 yg nak wak blik KL…..perjalanan diteruskan.

sampai KL koi 2+++pg….brg tggl lam kete sbb ujan lebat, tidoooo…..waaa….penat2….
esok kena keje……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s