KeDaH DaRuL AmAn

salam…

kerinduan pada anakku si comot n niat hati ingin meronda bandar Alor Star ku realitikan pada 06/06 -07-06/09 selama 2 hari di sana…

perjalanan mlm dgn keretapi Ekspress Langkawi dr KL Sentral, mmg mengujakan, maklumlah dah lama aku xnaik keretapi rsnya dah 11 tahun, last pun p Jerantut utk camping di Taman Negara, Pahang. Sepanjang perjalanan hanya tido2 ayam je, tau2 je la suasana di dalam keretapi yg terang, dgn penumpang yg berulang alik ke kantin, anak2 kecil yg menangis, org dewasa yg berbual2…mn leh tido da..;)

mula2 main soduku…pastu jd malas lak, dgr mp3 n bersembang….suasana lam gerabak pun panas kerana kehabisan gas penyaman udara, sampai di Ipoh brlah berjaya diperbaiki. Perjalanan berjalan lancar sehinggalah keretapi patah balik dr stesen Butterworth ke Bukit Mertajam…keretapi yg aku naiki telah melanggar seseorg yg dikatakan tido di atas landasan, pada mulanya tak ramai yg menyedari kejadian tersebut ttp seorg wanita yg ku kira dier xreti dok diam, memandang keluar tingkap lalu ternmpk org ramai sedang menarik keluar mayat betul2 di bwh gerabak yg aku duduki. Jeritan wanita tersebut berjaya membuatkan sumer penumpang terjaga n cb utk melihat keluar.

setelah selesai, perjalanan diteruskan, hari telah mulai cerah…sampai di Sg Petani, teringat zaman sklah..ramai penumpang naik utk perjalanan henti2…sampai di Gurun, aku n Ayu telah tersilap stesen, mujurlah ada org yg memberitahu bhw msh jauh utk sampai ke stesen Alor Star, maka kami berdua hanya melepak di pintu keluar kerana krusi kami telh diduduki oleh penumpang yg naik di Sg Petani. Tp berbaloi juga…aku dpt menikmati pemandangan indah sawah padi di waktu pagi….menghijau disinari pancaran matahari, petani2 di tengah sawah, ada penduduk yg berjongging….damai…tenang.. Sampai Alor Star, Ifti dah menunggu, kitaorg g Tesco beli brg n sarapan then blik umah Ifti mandi na bersiap2 nak ke KG Lembah Palas, Changlun, jumpa anakku si Comot …hehehehhe

sampai umah Comot, tgk dier dok bakor ayam dgn kwn2nyer….kami ber3 (Qaseh, Ayu n Ifti) menjadi tuan umah sementara, dok kat dapor memasak…hahaha…tp kami minta kebenaran kat makcik ar (mak si Comot) nak guna dapur, makcik pun de la berbual2, kak ipar si Comot yg dok Penang pun ok, sembang jugak, kira peramah la n kitaorg pun xde la rs kekok sgt…..aku cam biasa…sesi memasak akus rh pada yg pakar-Ayu, aku tukang cuci pinggan mangkuk, ok lakan dr aku dok goyang kaki muahahahaha…:D

lepas masak kitorg mkn kat wah pokok kuini tepi parit tepi bendang…perghhhh angin yg bertiup…pewot lapor…hahaha….menu-ayam panggang, asam pedas ikan patin, sayur sawi gureng sos tiram, sambal sotong n ulam timun kena lak air oyen yg cejuk….sedapnyer, tp sprt sll la…aku amik sayur asam pedas n kuah, ikan aku tolak tepi…ikan yg msk lembut2 isinyer mmg aku xgemor….:P

aku sebok amik pic org time mkn, pic aku xde…cedihnyer…pas mkn aku men2 tepi bendang,

sembang2…bestnyer….kalo la umah aku camnih, dah lama aku tido kat situ…nyamannyer suasana….:D….pastu lam koi 3ptg…kita org msk mandi n solat, nak g Bukit Kayu Hitam, Bukit Kayu Putih xde ar….tp otw nak p tgk kete berderet jerk…so Ifti cadangkan kitaorg ke Padang Besar, Perlis. 1 kete je (Qaseh, Ayu, Ifti, Comot n Mi)…panasnyer cuaca hari tu, aku lak ngantok, lam kete nak lena, Si Comot dok usik bahu…ciap msg tepon aku..’ibu…tido ya’……hahahha…lalu Chuping, ladang tebu terbesar…luas saujana mata memandang. Sampai Padang Besar, kitorg jln2 beli sikit2 amik pic….then balik…htr Comot n Mi then terus blik umah Ifti di Pokok Sena, AS.

mlm xde pe2 acara…sesi melepak jerk…penat gile….tau2 aku lena dulu…kwng3…koi bape ayu n ifti tido aku pun xtau…:))ZZzzzzzzz………….

esok paginyer (07/06) kitaorg ber3 g AS….mula betoikan spek mata aku yg senget, sbb mlm td tido ngan spek …hahahhaa…..cian apek tu nak perbetoi…then g Menara Alor Star, xde ape yg menarik pun, tp sekadar nak eksyen cite kat org bleh la…kwang3…….pastu kita org ronda g Pekan Rabu…emmm…sumer gerai menjual barangan yg sama,

kitaorg soping ler sikit kuih2 tradisional utk famili…byk gak perabih. P mkn nasi ayam kat gerai bawah Pekan Rabu. then cr reben utk munge telur, tp xde…blik g parking, kitaorg sggh beli buah berangan,…..tingat lak kat sesorg….kenangan silam…sob3…..adeiii cedih la pulak….

lepas ronda Pekan Rabu n dah byk duit yg abih, ms pun de lagik, duit pun msh lam bajet, kita org ber3 tgk wayang kat City Plaza, cite Jgn Pandang Blkg Congkak…hehehe…kelako… =)) slepas tgk wayang g tesco lagik, makan ….isi tembolok yg dah kosong…yummmyyy……blik umah dah magrib, mandi, pack2 barang, ciap berkotak g blik KL..adeiiiii…..seb bek la aku n Ayu bw backpack…senang la cikit….sambil2 kemas brg tu sempat g posing2…hahahaha…de 1 xcident yg kelakor, tp pic xde kat aku…..Ayu…ko tau kan?….xmalu toi ko nih…iskhhh….

bertolak blik ke KL koi 11 malam dgn Transnational….Aku ciap gayut tepon ngan Comot, Ayu tido mati lgsg xdgr …hahahah…sampai KL koi 5 pg…sambung tido…mangun p keje…

3 thoughts on “KeDaH DaRuL AmAn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s