~kek ku hitam >;<

hehehhe…td aku saje2 je try wat kek…resepi kakak aku [kak jidah], mudah jer…

mula2 tu kek jadi dgn tomeinyer..sbb masa n suhu sedang molek aje aku letak, guna api bawah. Then aku tingat kakak aku kata kalo nak atas tu garing sikit [warna keperang2an] guna api atas plak tp jgn lama jap je.

sbnry aku bakar 2 bekas kek tu sbb loyang kek tecik je. 1 adunan terpaksa bahagi 2 bekas. Hehehe…punya la xcited, 1 bekas ok je atasnyer…sekali yg ke-2…see…itam weh…kwang3…itam je xrentung la. still sedap…

Image020 kek ku hitam…aiyarkkkk

Image021 yg kanan tu ok sikit…yg bwh tu itam…hehehe

time panas 2 tu dah abih setengah loyang..ekekkee…abg ipar aku kata sedap ni mkn panas2, kek pun xmanis, sedang molek aje [kembang montot ku yg mmg sedia kembang nih]😀. Kak Ijan aku dah jeles  abg ipar dok sebut2 nama aku…ye la dier tukang mix je…bahan2 aku yg sediakan n letakkan….api oven sumer aku set…ahakz…. last2 abg ipar aku kata ‘ijan pun pandai jugak, wat same2…sedap nih’. haduiiii….bukan jeles ape sbnry saje je gurau2…

1 loyang Kak Ijan wak balik sbb anak dier yg sulung tu si Adin suka makan…pastu aku potong yg 1 loyang lagik bg dia 1/2…kalo tggl kat umah aku sure berkulat la kek tu nnt. aku suka wat pastu mkn xabih…membazir ja aku nih.😀

bahan2:-

3 cawan tepung gandum

1 sudu teh baking powder

1 ketul butter

1 1/2 cawan gula [cwn yg sama dgn tepung]

1 sudu esen vanila

4 biji telur ayam


cara2nya:

1) pukul butter dgn gula hingga kembang

2) masukkan telur sebiji demi sebiji

3) masukkan asen vanila. sementara tu, ayakkan tepung dgn baking power.

4) masuk kan tepung sedikit demi sedikit.

5) sapu loyang dgn marjerin…tabur sedikit tepung.

6) masukkan adunan lam loyang. bakar dgn suhu 180C selama 45 menet

kalo nak kek tu rona roni…bahagikan kepada beberapa bahagian n ltk warna then masukkan selang seli lam loyang sampai adunan habis…bakar.

mudah kan?…nak rasa limau/oren..perah je limau/oren tu sikt lam adunan.

nak rs coklat?…taruk je koko powder [mudahnyer aku wat…ahakz…]

2 thoughts on “~kek ku hitam >;<

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s