PUDING TRIFFLES

PUDING TRIFFLES


~pic org lain…bcoz wat xsempat nak snap pic dah kena ngap…

Bahan-bahan :

– Swiss roll ( ikut suka, x kisah flavour apa pun)
– 1 tin fruit coktail
– Kristal Jelly (serbuk agar2 yg dlm kotak tu… selalu guna brand Nona. ni pun ikut suka nk flavour apa)
– 1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
– 4 sudu besar tepung kastad (sudu kena penuh2)

Caranya :

Layer 1:
Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal..susunkan dalam acuan. Tuangkan air fruit coktail…keatas swiss roll..sehingga lembab (basah). Ketepikan dulu..bolehlah masak kastad dengan susu cair.

Layer 2:
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula..dimasak atas api. (sambil masak tu..bancuk 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 gelas air). Bila susu dan mendidih..kecilkan sedikit api..masukkan bancuhan tepung kastad..kacau..hingga bancuhan susu tadi menjadi likat. Tuang ke atas layer 1 tadi.

Layer 3:
Buahan koktail tadi ditabur ke atas layer 2 (kastad). Ketepikan sekejap, sementara tu bolehlah sediakan layer jelly.

Layer 4:
Masak Kristal jelly mengikut arahan kotak jelly..tunggu sejuk sedikit (masih dalam keadaan cair)..baru tuang ke atas lapisan ke 3 (buah-buahan).

dah siap…… masukkan dlm peti ais, lg sedap utk dimakan.
yummy..yummy…
thank for kak ARaa for sharing this recipe….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s