CUP CAKE ~TOWEL

Kek Cawan (tuala) / cup cake (towel)

 

bahan2nyer:

Tuala kecil/sapu tangan

Pengcungkil gigi

Reben

Mangkuk Kertas (cup cake)

kertas warna

Penebuk kertas bercorak

 

Perhatian: Sebelum membeli tuala/sapu tangan dalam kuantiti yang banyak, anda dinasihatkan memcuba dahulu supaya ukuran tuala/sapu tangan bersesuaian dengan saiz mangkuk kertas (cup cake). Pilih warna mengikut kesukaan/tema anda.

1) Gunakan penebuk lubang/kertas bercorak untuk membuat hiasan kek. Contohnya, buah ceri. Potong bahagian daun dan buah kemudian lekatkan pada pencungkil gigi.

Bentuk hiasan mengikut citarasa anda. Ini yg mudah kalau rasa nak rumit2 sikit boleh la jahit manik yg dijahit seolah2 taburan coklat rice yang rona roni tu…๐Ÿ˜€ tp kalo nak letak manik tu kena la siapkan keknyer dahulu.

Sekarang kita siapkan keknyer pula….mula2…….sediakan tuala/sapu tangan kecil mengikut warna yg dipilih.

Kemudian lipatkan ke dua-dua bahagian tepi ke bahagian tengah tuala.

Lipat 2 tuala tersebut.

Lipatkan hujung tuala menjadi segitiga

Kemudian lipat sekali lagi bahagian tersebut menjadi segitiga. Biarkan bahagian ujung atasnyer terkeluar sikit. Konon2nyer bahagian cream kek la.

Gulungkan tuala tersebut. Nmpk tak bahagian yang terkeluar tu?…yg atas tu la๐Ÿ˜› tu la creamnyer…ahakz…

Gulung ketat dan kemas

Gulung lagi dan lagi dan lagi. sesambil tu kemaskan dan bentukkan menjadi lapisan ala2 lapisan cream di atas kek.

gulung…gulung….gulung…..

wokeh…dah sampai hujung….de nmpk cam cream yg bosau tak?…hehehe

Sekarang…gunakan reben utk mengikat tuala/sapu tangan tersebut. Kalo agak2 xmau diorg bukak, jahit sedikit, sure xtertanggalnyer. Ikan reben kemas2. Di bahagian ni jugak ler kalo kowang nak jahit manik ala2 coklat rice tu… ^.^

Kemaskan dan gam sedikit bahagian bawah tuala/sapu tangan ke mangkuk kertas (cup cake). letakkan hiasan buah ceri tadi di tgh ‘cream’.

Masukkan ke dalam plastik yg cantek & syomel. Lekatkan kad syomel dgn kata2 puitis…hahaha

Nak letak dalam kotak plastik yg jernih tu sesuai juga. Bleh wat utk majlis harilahir, kawen….gathering party…pe2 aje la…..

Amacam????….cantek & mudahkan?…. hehehe…..

Idea….

***Selain dari cup cake ni, tuala juga kita boleh jadikan seperti ‘ice bleanded’. Mudah jer…masukkan dalam cawan plastik yang ada penutup separuh bulatan tu….then hiasa itut kreativiti anda๐Ÿ˜€

4 thoughts on “CUP CAKE ~TOWEL

    • salam, sowey lmbt reply. sbnry artikel tu i kopi pasta jer…tp sllnya sapu tangan jenis ni mahal & bleh dpt kat soping kompleks kalo kat kedai brg jahitan/kawen2 tu jenis yg murah & nipis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s