~ My Weekend @ Felda Jengka 12

salam…

Last Saturday (29/05/2010) aku hekut Ayu & hubbynyer pulang ke kg di Felda Jengka 12, Pahang. Bertolak lebih kurang koi 2.30 pm lepas aku abih keje. AKu terpaksa meninggalkan famili terchenta di umah, ye la..kebetulan lak famili aku berkampung di umah aku minggu ni…Kak Ton blik dr Sabah, Kak Jidah + famili dr kampung (Perak), Abg Choy + famili (PJ), Ijan + Famili (Hulu Langat)…sumer ade..uwaaa…aku je yg xde kat umah sbb dah janji sebulan lebih…itut Ayu lek kg di Jengka…sob3…sedih gilos aku….

Aku xtau la pe xtvt diorg kat umah sepanjang aku xde di umah….sob3…seterusnyer sampai je di kg, lebih kurang koi 5pm ‘Mak’ dah ciap masak, pe tunggu lagik….makannnnnn…..hahaha…kak ipar Ayu yg masak sbnry…pas mkn2 rehat2 jap pastu aku dah wat xtvt tawaf keliling umah, tgk ‘ayah’ siram pokok, kejor ayam…masuk celah2 pokok kat blkg umah, skodeng itu ini sambil membebel & dgr ‘ayah’ dok cite…

Pastu ‘mak’ dah bebel srh sembelih ayam kg, aku tgk de 4 ekoq lam sangkar. ‘Ayah’ & ‘abg Long’ aku bw sangkar g umah jiran utk di sembelih. Uitt..maknenyer pasni kena la cabut bulu2 ayam tu sendirik…haaa…dah lama xtgk org cabut bulu ayam. Hoyeyyyy….de keje la ptg neh…yesss…dah lama xwat….lets check it out….

sementara nak tggu ‘mak’ kuarkan isi pewot ayam & air yg dimasak (utk celup ayam) tu menggelegakk…kowang tgk 2 org senget neh…..tgk2.

sempat lagik nak possing tu…hahaha

‘mak’ & ‘abg long’ amik buah pisang yg tidak diketahui namenyer…time ni jugak ‘mak’ riuh tanya ‘abg long’ tau tak tebang pokok & amik buah pisang…hahaha…xkan xtau kot?…’abg long’ ckp tau tp akhirnye ‘mak’ yg tebang pokok pisang…kui3…ape da….

‘ayah’ simpan tungku dapur kayu dlm kolah/kok…ahakz…ssh nak amik kuar

acara seterusnyer……….jeng2 jenggggggggg…..

‘mak’ sedang kuarkan isi pewot ayam

selepas tu masukkan ayam2 tu ke dalam air panas then golek2kan

yeahhh…cabut bulunyer2 sampai tonggel

‘naked chick’ ????…..miahakkaka…tadaaaa…bogel dah

pastu bakor kit utk menghilangkan ‘bulu2 roma’..hahaha…

selesai menghilangkan ‘bulu roma’ ayam…’mak’ potong tecik2

malam ni mkn sup ayam kg. ‘Mak’ ckp ‘ayah’ kedekut sbb tangkap ayam tecik..haha…’ayah’ ckp ayam tido atas pokok ssh nak tangkap….ala..xkesah la kecik ke besor ke…bkn status anak ayam cukup la…tecik2 pun leh mkn juga ni…kui3….

mlm…lepak ja….rs bosan la sgt, kalo kat umah aku dah tentu aku tgk tv sambil ‘jemari montok’ aku ni dok bekerja, de la yg aku nak wat…kat umah ‘mak’ ni aku nak wat per?????…..arghhhhhhh…bosan wo mlm tu….anak aku plak kalo dah p CC tu lp abih kat ibunyer neh…hurmmm…

mlm tu aku tido kongsi bilik dgn kak ipar Ayu…kalut la diorg nak amik tilam …adeiii…aku tido ataih toto pun xper…ataih tikor pun buleh..no hal…tp lam otak aku dok pikir sal kipas ja…huhuhu sll aku tido kipas hala kat sowang ja ni kat umah org xkan aku nak ‘bolot’ kipas sowang2…hahaha…disbbkan kipas tu letak kat lantai so aku kena angin lebih tp aku kn tido terbalik la (habit toi..) br kena kipas kat bhgn muka/kepala. Sllnyer pun aku mmg tido terbalik..xtau la knp. Ngeh3….

30/05/2010 (sunday)..sememangnyer aku dah tau agenda hari ini ialah ke Kuantan utk mkn kenuri…kaum kerabat mentua Ayunyer kenuri tawen…anak org kaye, umah beso gabak..tp aku tgk simple je la, tema Inggeris…cantik juga, pengantinnyer…???? biasa ja…huhuhu mato aku tgk biasa2 ja….sbb pe aku kata biasa?…sbb aku pernah tgk pengantin yg lebih cantik n encem..hahaha…tp diorg lebih cantik la dr aku neh…ahakz,…. ‘SELAMAT PENGANTIN BARU TO RAZIN & HELINA….’

penat toi sbb sepanjang perjalanan sggh merata tempat, ‘ayah ni kalo boleh sumer adek beradek dier nak bw’…(bukan ayat aku ar….ayat sape?….) huhuhu….tp mmg penat la, cuaca pun panas. koi 9.30 am bertolak dr umah di Jengka 12 then sampai blik ke umah koi 5 pm….uwaaa….penat2 lam kete ciap tido lagik…hahaha…sampai umah ‘mak’ kalut masak plak ye la kitaorg nak lek KL ti. Sesi ‘mengtonggelkan’ pokok di blkg umah bermula…..yeahhh…abih sumer pokok ubi kayu ilang pucuk, pokok betik jantan ilang bunger & pucuk, ulam raja ilang pucuk, pokok kunyit ilang daun, pokok limau nipis ilang buah, pokok pisang ilang buah…hahahah…sumer ilang. Ayam kg balance smlmnyer pun ilang dr peti sejuk ‘mak’….sumer masuk bonet kete Ayu…wakakkaak…

Ayah & mak ckp ti musim buah blik lagik….angkut buah plak,….kwang3…ni la anak menantu cucu cicit, blik kg perabih rete aje…wakakakak…. penuh dah bonet kete. Bertolak blik KL lam koi 8.30 pm & sampai umah aku dah koi 10.30 pm. Ayu drift…perghhhh…berdesupppp……sampai ja umah mcm nak pengsan aku tgk umah aku yg ditinggal oleh kaum kerabat aku..punyer la sepah…haduiii…..penat la aku pasni nak kemas…arghhhhhhhhh…tensen2…pas ja aku punggah barang2 aku then dier blik, aku pun wat ‘ops kemas2’ uwaaaa….dari ruang tamu sampai dapur sampai bilik aku..luar dlm umah aku kemas…adeiiii…penat2 mandi tido…letak kepala ja pengsan….watamat…….

2 thoughts on “~ My Weekend @ Felda Jengka 12

  1. wahai..cik na, kak long nak wat pembetulan la skit. d’sebabkan saya nie kak long so aku nie mane ade kak ipar semua nye adik ipar je hehehe.. walau ku muda dr depa pangkat tetap kak long depa.. hahaha…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s