Tutorial: Kucing & Arnab

bahan2nyer:

Benang, Pen penanda, gam UHU, gunting , kain felt & fiber/kapas

cara2nyer:

1) lakarkan bentuk patung arnab/kucing pada kertas tebal & guntingkan (lihat pic) Bentuknyer agak2 aje pun xper..xperlu perfect. Saiznyer ikut suka hati korang.

2) Letakkan pola pada kain flet, lakarkan & gunting kain tersebut. (lihat pic)

kaki~ 4 keping kain felt.

tangan ~ 4 keping

badan ~ 2 kpg

kepala~ 2 kpg

Telinga~ 2 keping

3) Jahit 2 kpg felt bhgn badan & tgglkan sedikit lubang utk dimasukkan fiber/kapas then teruskan jahitan kemudian matikan. gamkan bahagian kaki.

Begitu juga bahagian kepala, ttp sblm dijahit & dimasukkan fiber haruslah dilekatkan bhgn telinga & dijahit mata, hidung & mulut, sekiranya saiz patung besar, utk bhgn mata & hidung boleh gunakan manik hitam.

Pada bhgn bawah kepala di buka sedikit & selitkan bhgn bdn gamkan sedikit kemudia jahit utk mencantumkan bhgn badan & kepala.

* jika hendak dijadikan key chains or hp accessories…jahit tali di bhgn atas kepala…sikit je tali tu. Jahit di bhgn dlm & terkeluar sedikit spy boleh dicangkuk dgn hp strip or key chains.

3) Cantumkan bhgn kepala & badan kemudian tampalkan bhgn tapak kaki.

tadaaa…dah siap😀 proses utk membuat arnab juga sama spt di atas. Comel kan?…hehehe…

4 thoughts on “Tutorial: Kucing & Arnab

  1. huhu baru ari nie dapat tengok cara buatnyer
    tapikan cam ne nak dapatkan kain tu
    tapi ape ape pun terima kasih ye awak..

    • same2 ^.^
      kain felt ni sayer beli cara on9….
      awak leh search ‘felt’, byk blog yg jual kain ni
      kedai di luar pun ade tp sy xjumpa lg
      jz dgr kwn2 ckap ade jual jer.

      • 1) xde ckp pulak psl tgn arnab dan kucing ni..mcm mana ye?

        2) telinga tu dilekat dari dlm kn? mcm mana nk jahit insang pari kalau ada telinga? tersangkut la nti kn?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s