~ [W]edding Ceremony

Salam ya sahabatku,

Tajuk Cite Aku : Anak menakan tawen (^.^)

Pengarah: Mak Ayah n kaum kerabatnyer

Lokasi : Bukit Rotan, Kuala Selangor

Tarikh: 07/03/2010 (ahad)

Pelakon2 Ekonomi Handalan : mak ayah, pengantin, kaum kerabat, org2 kampung n jemputan

Last Sunday, aku menghadiri majlis kenuri tawen anak buah aku yg ke bape aku xhengat..ramai sangat ar. Aku gerak pg Ahad coz tggu abg aku jemput nak g sekali ke Bukit Rotan umah kak Ngah. Janji koi 8.30 am hampir koi 9 baru sampai. Sepanjang perjalanan tu byk toi mat pacak mula2 tu aku heran jugak nape ramai sgt di sepanjang perjalanan tu pastu br la tingat de Le Tour De Langkawi, hahaha….terlupa da. Mujur jugak xde wat sekatan jalan lagik.

Hampir koi 10 pg sampai ler ke umah kak Ngah aku tu, uikkk…baru start msk menu kenuri ka? sebok ja aku, bior ler tu keje diorg. Aku , Faezah n Abg Chik menjamu selera (bekfes sbnry) dulu, lapor la. Pastu mkn baru la aku tulun2 pe yg patut. Aisehhh…lp wak baju spare, berpeloh2 aku dibuatnyer. Sebenarnya anak buah aku tu dah pun nikah on 01/01/2010 (cantek nyer tarikh…kwang3) so ni jz kenuri aje la. Xde la wat besou2 pun, agak2 sekampung je jemputannyer. sambil tulun2 aku ngaco ler anak2 buah aku, cucu2 aku…hehehe….dah tue rupernyer aku neh😛

Time ni la aku jumpa Mak Lang aku, adeiii…xpasai2 aku kena cubit time jwb soklan dier tentang tawen…kwang3…ape yg aku jwb?..pandai2 la kowang agak pe jwpn yg aku bg sampai aku kena cubit. Berbisa toi cubitan Mak Lang aku neh…ahakz…aku jarang jumpa Mak Lang aku neh, setahun sekali pun payah, padahal KL ngan Batang Kali tu kan jauh sgt pun tp…emmm..ntah ler…ignore ja…kui3… kakak aku yg dok di Kedah pun dtg jugak, terus menerus dr Kedah hik3…pas mkn n gebang2 adek beradek…diorg blik sml ke Kedah, abg ipar aku nak keje lak ari Senin tu. Sure penat ar sampai, 10 jam perjalanan p blik tu.

Matahari pun dah meninggi, saat2 yg ditunggu pun tiba tp ombongan pengantin tersangkut sbb LTDL separuh, seb bek pengantin lelaki dah sampai area2 Bukit Rotan. Jz tggu separuh lagik la, tp xde la lewat pun, masa ngam2 ja…sesi mkn beradap pengantin berjalan lancar, bergambar sumer pun ok, xde yg xcukup mkn, goodies bag pun berlebih2 (aku angkut pun lebih2 la jugak).

Dah abih majlis, tggl kaum kerabat, sepupu sepapat je yg mengclearkan pinggan mangkuk piuk belanga krusi meja. Org2 kampung dah balik, lgpun awal2 td diorg dah berhempas pulas membantu. Hajat hati nak blik time siang2 time jln raya xperlu disuluh ngan lampu tp aper kan daya, Kak Ngah dah warning…blik slps mkn malam. adeiii…dah la aku xde baju spare neh, wat keje ngan kai baju kurung, rs sopan gilos ja…kwang3… (padan muka aku, nape xbawa td?)

Akhirnya, xtahan daulat aku…“Angahhhh….org nak baju giant 1” (Me) Woi…Angah xde baju giant dah skrg ni sumer baju Tesco ja (Ijan~ my sis) hahaha…sbb pe aku kata baju giant?, sbb saiz aku gabak besou so kena kai baju besou ler kui3😀. Dpt je T-shirt terus aku g mandi, dok lama2 lagik lam bilik air. Nikmatnyer dunia…kui3

Dah abih selesai makan mlm, kitaorg pun berangkut ler nak balik, time salam2 tu kak Ngah pelok aku ciyom pipi 3x (cam dak2 pompuan wat biler jumpa kekawan tu) pipi pertama, masham…pipi ke-2 busuk…pipi ke-3 comot. Time abih je Angah cakap…aku plak la cakap…. “Angah hangitttttt….!!!!” hahaha…amik😀 pastu aku cepat2 larik masuk kete abg Chik…hahaha

Otw balik KL, singgah di Esso, Sg Buloh coz aku nak jumpa Ayu. Amik barang utk hantaran dier yg xcukup2 tu. hahaha…ade je yg kurang😀 3 bijik kete tggu Ayu, sblm dier sampai aku sempat g bank simpanan tetap dulu. Sbnryer aku asyik wat simpanan ni dari umah Kak Ngah td, silap mkn kot aku neh tp td aku bedal ayam goreng berempah ja….hah…ayam goreng berempah rupernyer…lp lak yg aku cencitip sal rempah ratus neh…pewot leh meragam, cam tu gak ler kalo aku makan kuah dal roti canai ker, nasi briyani ker…terlupa aku,  kan dah cakit pewot. Nasib badan da…

Slps amik brg dr Ayu kitaorg bertolak blik, sampai umah, berkemas2, tukar pakaian….dummm…lena, penat siot.

~sekian~



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s