~ DIY: Dragonfly & Ranting/akar

Hai…ritu aku dah ajar camne nak wat bunga dan sblm ni aku dah ajar wat rama2 (butterfly). Kali ini aku nak ajar cam nak wat dragonfly (pepatung) n ranting yg simple je. Let’s check it out….

Bahan2Nyer:

Gunting,

Playar

Benang

Dawai Bunga saiz 20

Dawai stokin saiz 26

Pelilit bunga

Inti Bunga

Manik bulat saiz kecil, sederhana, & besar

Acuan bulat

stokin

Cara2Nyer:

1) lilitkan dawai stokin pada acuan ~ buat 4 gulung bulat

2) Buka gulungan td dan bentukkan lonjong ~rujuk pic ~ untuk dijadikan sayap

3) masukkan masik kecil ( 10 biji~ekor) kemudian manik sederhana (2 biji~badan) dan manik besar (1 biji ~ kepala)

Untuk dijadikan badan pepatung

4) Ikat/gamkan bhgn badan (manik) pada dawai yg dibentuk sperti sayap td.

5) K..ni dah siap…kalo xnak letak stoking or dip pada sayapnyer.

cara ke-2……………


1) Ulangi proses 1, 2 & 3 di atas. Tetapi bahagian sayap dibalut dgn kain stokin (sekiranyer nak celup cecair dip pun boleh). Ikat stokin pada dawai berselang seli pada pd dawai tersebut spy nampak bentuk sayap pepatung.

2) Lilitkan dawai bunga dengan pelilit kemudian letak inti bunga ~ jarakkan 2 3 kali inti itu (inti utk nmpk sprt tunas2 daun pd ranting)

3) Lilitkan juga dragonfly yg sudah siap td (gam boleh juga tp mudah tertanggal)

4) Gulungkan dawai tersebut pada acuan or bentukkan seperti akar/ranting

5)Tadaaa…dah ciap…mudah kan?

Selamat Mencuba….

* Note: entries seterusnyer akan menunjukkan di mn craft ini digunakan…tungguuuuuu…….

4 thoughts on “~ DIY: Dragonfly & Ranting/akar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s