CiTe RaYe 2009 >.<

Assalamualaikum…..๐Ÿ™‚

meh kite cite ttg raye….Aku sampai kampung (Perak) koi 4+++ pg hari Sabtu, 19/09/2009 setalah meredah perjalanan yg memenatkan…yg mengambil masa begitu panjang dr kebiasaannyer. Bertolak koi 9.30 mlm..pttnyer 5 jam ja lam kete nih dah lebih.

kali ni konvoi 2 kete ja, 1 kete sampai koi 2.30 pg (spttnya kete yg aku naik pun tiba time tu) tp aku n famili kak ijan lewat sbb Qaseh muntah so benti la kat hentian sebelah Tanjung Malim, sesak toi. Lepas ciap sumer teruskan perjalanan, dkt dgn persimpangan Slim River, jammed teruk, ape lagik keputusan pantas di ambil itut jln bwh la. Then kitaorg msk hiway kat Bidor…xlm pastu jammed lagik…seb bek la still gerak jugak. Mujur juga xperlu benti di tol Jelapang/Ipoh utk byr tol tidak lagik sesak.

Asmaradana Lam Kete [aku kutuk berbakul2 wehh….๐Ÿ˜› ]

Lam perjalanan kat Hiway tu…rsnyer pas dr Rawang la….kete 3 lorong penuh, kete aku naik dok lorong paling kanan/laju. depan de la sebijik kete no plat nyer JKW 561_ (no blkg saje xmo ltk) rona itam…dok kiri kanan kiri kanan, kitaorg ingat dier ngantok, ye la plat Johor…so dgn rs prihatin sbg rakyat M’sia yg menyahut slogan 1 Malaysia, abg ipar pun bg la lampu tinggi 2 3 kali, takot dier pemandu kete tu ngantok, nnt xcident lak. Pastu baru la aku pasan penumpang sebelah pemandu kepalanyer tenggelam timbul…aikkk…beromen lam kete ker?…ini sudah lebih….menyusahkan n membahayakan pengguna jln raya yg lain. De je peluang, abg ipar aku potong ar kete tu…perghhh mmg betoi pun, yg pompuan tu bertudung dok lentok2 ataih bahu driver, tangan dok pegang muka la, pegang ape lagik aku xtau la…gelak ketawa sakan…kete keliling sumer tgk….aku pe lagik ciap pusing kepala tgk sampai abih….xmalu toi…pastu kete yg pollow blkg diorg pun bg lampu tinggi gak…pastu xtau dah pe jd…harap2 diorg slmt sampai la.๐Ÿ˜€

Sepanjang perjalanan de lak 2 3 bijik kete lagik yg wat perangai cenggitu. Yang paling best de sebijik kete satria biru CS 262_ [no blkg sj xnak ltk] pun same gak. Akhirnya abg ipar pollow dekat2…pastu pakai kopiah putih…kebetulan dier blik dr solat kat surau kitaorg terus gerak…. hehehehe….jd Pak Aji n kakak aku pakai anak tudung/bonet ja kebetulan rona putih [td anak dier muntah kn tudung…so pkai anak tudung je la] hahahha…mak aji n pak aji….pastu diorg kat dpn dok leklok je, xde la aksi lentok2 lagik …..kwang3๐Ÿ˜€ . De lagik tp bior ler deme tu….pandai2 la jg diri huhuhuhu……

Weiii…org2 kg…aku dah pulang hahahahha………..

sampai ja kg dah leh trs sahur…mkn2….bg sumer dok lam kete, siang nnt la wak turun…penat nih. Pas sahur tggu subuh kununnya tp aku lena, terpaksa la kak aku kejut bangun pastu tido blik sampai cerah. Dah bgn tido pakat2 bahagi2 tugas, sape yg nak kemas umah, g beli barang…umah tu w’pun famili kak jidah de tapi biasa la, umah tukang jahit, byk toi nak di kemas. Famili aku tiap kali blik raye kitaorg de wat tong2 [kutipan wang utk meringankan beban tuan umah] dulu2 sowang RM 50 ke atas…bujang or famili bayor camtu ja. Kalo ko 1 famili de 6 org pun bayor ja minima RM 50 tp kalo lebih lagik baik. yg bujang dah mmg la RM 50 tp tu beberapa tahun lepas la, kblkgan ni, rega barang naik so kita tong2 RM 100 ke atas. Sape de famili tu xperlu la byr tiap2 kepala, cian plak dah jd membebankan, so bayor takat yg termampu je la….n setiap kali raye de wat kenuri arwah, bukan time raye je la, bulan2 lain pun same. Yg tu pun kite tong2 jugak. Xde paksaan sbnry…ikhlas. Sbnry…setiap bulan famili aku wat tabung duit RM 20 satu famili/sorang [bujang] khas utk g bercoti famili, kalo xckp duit tabung baru la di tambah….amacam famili aku?…best kan? pe yg penting…kerjasama.. [wonderpet]. Aku mmg bz gilos, mencuci, mengeluarkan pinggan mangkuk gelas cawan sudu garfu utk gn esok raya. pastu sambung jahit langsir yg terbengkalai dek kebizian kakak aku..[lom ciap lagik…mujur la aku teror gak bab langsir nih] penatnyer…ciap je trus gantung seb bek abg din [abg ipar] tulun…hahaha….bertuah kak aku dpt laki rajin๐Ÿ˜€

hehehe…umah aku di kg msh lam mood Merdeka lagik…xcaye?…tgk pic…hahahahha

Image016(2) Image020(2) Image021(3)

Abg Din sowang anggota pulis, sbb tu smgat patriotiknyer membara… :D…MERDEKA…MERDEKA…MERDEKA….

ni umah yg dah tambah sikit, umah asal yg nmpk bumbung atas blah kanan tu (pic 1st) 2 tingkat, separuh papan separuh batu…heheheh…

berbuka posa

mlm tu berbuka posa ramai2….aku xsempat snap pic tp aku rs kamera Along de pic nnt aku tempek la. Menu kemain lagik, byk toi, maklumlah famili aku besou…kari kepala ikan, ulam timun sambal belacan, ayam msk kicap (balance sahur pg td) sayur kacang panjang goreng ngan hati ayam, daging masak kicap, ikan masin, kurma n air tea ‘o’ n blackkaran. Ciap de cempedak goreng n lemang lagik.

Image005(6) ni je de…dr henpon aku….xsempat amik…pewot lapor nak mkn je tau

Pengumuman raya

malam tu kitaorg pakat2 menunggu pengumuman raya, xcited nih w’pun dah tau esok raya (Ahad 20/09/2009)….hahaha…kompiden, tidak syak lagik๐Ÿ˜€ pas je tau esok raya, yg kakak2 aku pakat dok di dapur msk lauk pauk, aku lak dok jahit baju raya [arghhhh….xciap lagik/] yg len2 de melayan si udak2 tecik men bunga api, msk lauk, wat kek…yg lelaki g takbir raye…..

Image003(3)Image008(3) amboiii ……cukenyer deme yer….slmt hari raya…

mlm tu ramai gak la yg men bunga api yg besar2 chantek2 rona roni n famili aku wat keputusan tgk je la dulu, esok2 kitaorg lak main….hahaha…..bior tiap2 mlm berdentum dentam baru best๐Ÿ˜€

mlm tu aku tido area koi 11 mlm…ngantok sgt2, aku xtau la yg len2 tido koi bape.

hoyeyyyy….raya2

pagi2 raye dah bangun, sumer dok beratur nak msk bilik air, w’pun de 2 bilik air tp still xckp kalo blik ramai2 cenggini….ade yg kemas meja utk sarapan, kuih2 sumer susun atas meja, iron baju….rutin aku kn iron baju melayu abg aku yg sowang tu, mn pernah dier iron sendirik haduiii….time ni la jugak akan kedengaran….’butang baju melayu aku mn Pah?’….ehhh silap, kuar dialog P Ramlee lak..๐Ÿ˜€ de la yg sbok2 cr butang baju melayu, songkok…suara2 yg dok keloi anak2 bangun [terutama yg lelaki…liat toi]…riuh rendah. Then pas ciap2 sumer…pakat2 g solat sunat aidilfitri….meriahnyer….ramai….

Balik je dr masjid, sesi salam2, mohon ampun maaf, ciyom2 bagai….sesi bergambar….sesi bg wet raye ….ni sumer wajib, bg mengeratkan tali silaturrahim๐Ÿ˜€, sakan posing. Tahun ni tema baju raya famili aku, hitam putih n kelabu,….so pilih yg mn berkenan ja. Hehehe….tiap2 tahun de tema warna yg berlainan, w’pun de kakak n abg yg tahun ni xblik raya kat kg aku, diorg still pakai baju tema di pagi raya pertama.

Dah selesai sesi2 tu sumer, tetamu2 mula mai….group paling ramai…kwn2 abg…penuh umah….kadang2 sampai 20 org sekali dtg….dak2 tecik pun ramai. Tingat last year, paling ramai udak2 sggh umah rupa2nya silap bg sampul wet raye ptt bg 1 hengget terbagi yg 5 hengget…padan la ramai serbu umah tahun lepas kwang3….๐Ÿ˜€ mujur la aku dgr time bsh pinggan kat dapur de anak jiran ckp dier dtg umah aku best dpt 5 hengget….cpt aku aku g check sampul wet raya time tu hahahaha…….

Tahun ni tambah 1 menu…nasi tomato. selain dr menu biasa iaitu, nasi impit kuah kacang, rendang daging, ayam masak merah, lontong, kek, lemang [sllnyer kakak aku yg wat] ketupat daun palas kalo ada la…famili aku tau mkn ja, buat xreti kwang3…..xlupa jugak kuih2 raye yg dibuat sendirik or yg ‘ditunjuk2’ khas nyer…muahkakakka…beli lor… :p

Tahun ni aku dpt cucu saudara yg ke-7, Abdul Azim Muhaimin (Hamba Allah yg agung …) lebih kurang la xhingat lak.. pastu adek aku pun dpt baby yg ke-2, baru 2 +++ minggu ….nama Farah Diana. Kakak dier nama Farah Dawama….Baik je…xnangis pun…tecik lak tu. Yg Azim nak msk 5 bulan tp bdn semangat [nnt aku tempek la pic…lam kamera lain lak]

ptg sikit, kak jidah n famili (diorg la yg tggl di umah pusaka di kg) blik umah famili abg din (abg ipar) di Sungai Petani. Sok hari baru la blik semula. So kitaorg je la yang konker itu rumah…muahakakkaka

Raya ke-2

org dah kurang tp dak2 tecik ade lagik yg dtg….then aku, kak idah, kak ton n ijan serta 2 udak tecik…adin n qaseh (anak2 ijan) g ler beraya di umah jiran2 dekat umah…de la lam 3 umah. Ptg melepak sambil tgk tv n tggu org dtg raye…ciap lena lagik hahahha…..

ptg tu aku, kak idah n kak ton termsuk la dak2 tecik adin, qaseh n fatin dok korek ubi kayu tepi umah. Xlarat, pggl Along mai tulun cabut…hahahha…besou2 isi nyer, pucuk ubi tu kitaorg wat rebus mlm kang. Ubinyer wat lepat or bengkang…sodapnyer. Tepi umah tu xde la kwsn besar mn pun, tecik je, tp leh la nak tanam2 sikit serai ubi kayu, pokok pandan, pokok pisang, lengkuas, de la jugak pasu menge kakak aku yg xbopa nak berbunga tu hahahaha…..kak aku bizik menjahit xdan nak membelek bunga lagik dah. Dak2 tecik tu ngaco je lebih..adeiiii….

mlm tu kitaorg wat bbq…maklumlah famili ramai, best la. sambil dak2 tecik men bunga api yg besar2 nih dok msk…

Image008(4)Image008(5) skodeng di sebalik pokok pandan..hahahah….

Image003(4)Image008(7) ni la rupa ayam2 yg selamat dipanggang selain ayam de la sotong n daging…

Image014(5)Image020(3) mlm ni la kitaorg men bunga api yg bosou2 tu…sbb jiran2 len dah xmen…hik3

pas makan kenyang gilos mlm tu kitaorg pakat melepak ngadap tvย  tgk cite Congkak yg seram2 kuku tu….depa pakat2 huloq tangan srh boh inai plak…sekali ngan aku pun berinai sudahnyer…inai Mekah, pakai sejam pun dah merah. Pakaikan inai ok lagik, jgn srh aku cabut uban…eeeiiiii malas toi aku cabut2 uban nih. Hahahaha…mlm tu jugak la Adin n Qaseh ngigau…tu la siang sakan men lagik.

Raya ke-3

Pagi2 lagik lam koi 7 ujan turun…lebat, ni yg aku suka sgt dok kg time ujan turun….ZZzZZzzZZzZzzzzz…tido…hahahha

Image003(6) yg nmpk separuh tu…abg din…dier xleh dok diam, ujan lebat dier sambil sapu lantai…cuci lantai la…jimat air beb๐Ÿ˜€

Image008(8) lebat toi, lantai pon basah kena tempias

Hari ini kitaorg dah janji nak g umah Kak G di Kupang, Baling, Kedah. Nak berkelah…huhuhu…p 2 kete je….perjalanan dr umah aku di kg ke umah kak G xla jauh..xsampai 1/2 jam pun…dokat jerkkk…sampai umah kak G kitaorg balun kuih raye dulu, pastu ciap tawaf keliling umah ushar pokok buah, hah…de buah rambai, mangga n betik…ok la tu…yg lain2 dah abih. Patu ciap amik jantung pisang wat ulam berkelah hehehe….

Image016 buah mangga, pokok depan umah kakak, rsnyer lemak2 gitu, ciap nyicah lagik.

Image003(7) mandi sungai, yg lelaki n udak tecik 3 org tu ja

Image016(3) Qaseh, Adin n Fatin (baju merah)..ciap men buai umah kwn kakak

menu berkelah tghari tu mmg masakan kg…perghhh…byk toi. De ayam panggang, keli panggang ( dr kolam ternakan abg Dee/ipar), ulam raja, jantung pisang n betik rebus, ikan goreng, sambal belacan, cicah cair asam, kari ikan n timun (org kedah pggl gulai ikan), kerabu pucuk paku n taugeh, kerabu mangga (pokok umah kakak aku), ikan pekasam goreng lagik….last sekali air cincau…hahahha…berselera toi. Mkan lak kat danau/pondok tp bendang (tp bendang dah abih musim amik padi)…cejuk, dihembus angin sepoi2 bahasa gitu….best2๐Ÿ˜€

lewat ptg kitaorg blik….sbb mlm aku nak blik KL nek bas, huhuhu…sowang2…keje lor…next week aku coti lagik 2 hari…g bercoti ke Langkawi. Tahun ni ja dah 3 kali aku g coti kat utara. Tahun lps byk ke selatan….hahahah…..

2 thoughts on “CiTe RaYe 2009 >.<

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s