~ Jum Blik Kg \(‘.’)/

Jumaat     18/09/2009

Hujan di petang hari, seb bek la aku sempat sampai umah tp 1 hal lagik la nak p umah kakak utk berbuka, adeiii…ujan2 ni rs leceh lak nak g. Tp sbb aku mmg xmsk maka nmpk je ujan benti sikit aku dgn pantas p umah kakak…wah menu berbukanya kemain lagik de ayam goreng berlada, gulai ayam + kentang (aku pggl gulai, kowang maybe pggl masak lemak cili api..rona kuning), de sambal tumis udang, de pau kaya n kacang merah, roti john (nape pggl roti john? pggl la roti joyah ke hape ker), sayur kacang panjang goreng, air soya n teh ‘o’ suam..de lagik….kuih pelita ke tepung pelita ke kuih sampan ke..ntah la…balun je la. tu menu utk 12 org…hahaha….10 dewasa 2 dak tecik yg kuat mkn😀.

riuh rendah umah kakak aku…dah la umah dier cempit gilos, cempit dr umah aku…bl reramai cenggini…perghhh padat ar…xpe2…belaga montot pun xpe…adek beradik…kwang3…pas mkn sesi borak2 sambil bergilir2 g solat maghrib. Sesi merancang perjalanan pulang ke kg. mcm2 la bincang sambil bergelak ketawa.

lebih kurang koi 9+++pm 2 kete gerak dulu sbb 2 bijik kete g de hal…abg chik msh de keje (1 kete dier sowang) n kak Idah msh menunggu ajoi sampai dr melaka (bapak dier lmbt g amik dr asrama)…kete along de faezah , adin n ateh, kete ijan ade ramai la…aku, ijan, abg affa n qaseh 2 dak tecik nih berpisah..adin n qaseh, tidak sure kete tunggang langgang.

perjalanan ok, cuma byk kenderaan, n de beberapa bijik kete yg poyos tahap babun, n aku xteragak2 nak pggl diorg tu org gilos yg poyos. De ke lam kete dok berasmara dana, dah la kete byk…jammed sikit, diorg bleh plak menggatai lam kete pastu kete dah ke tepi ke tengah…ke tepi ke tengah, dok lorong paling kanan lak tu. kalo xcdent sapo nak bertanggung jawab…abg affa (abg ipar) aku dah bg lampu tinggi byk kali dah, ingatkan driver kete depan ngantok…kite kan 1 Malaysia so prihatin la kunun…hampeh…xgunanyer pemandu tu…siot gilos. bkn kete kitaorg je yg bg lampu tggi kat kete tu…kete len pun sama…sure berbakul kena maki ar diorg…kwang3…ntah diorg slmt sampai ke idak mlm tu…huhuhu…..sampai di hentian rehat Tanjung Malim benti jap sbb si Qaseh muntah lak…perhh….penuh seb bek de parking. Time tu keje Along dah sampai Slim River, diorg ikut jln bwh sbb jammed. tepon pun xdgr la sbb kalut ke Qaseh nih…

sampai Slim River jln dah makin teruk jammed, akhirnya kitaorg ikut jln bawah, tp msk balik di Bidor…nn ok sikit la…kuar tol Kuala Kangsar…direct je…xde konar2 dah….kete along maybe dah jauh ke depan, time tu dah 2.30 pagi, kitaorg baru lepas Lenggong…ikut tahap kelajuan perjalanan biasa amik 5 jam ja…paling cepat 4 -4.30 jam dari KL ke Pengkalan Hulu, Perak (Kroh) tp hari tu mmg lewat la sampai. Koi 3 pg lebih kurang, Kak Ani (jiran aku di KL) tel tanya perjalanan camner, ok ke tak, dier pun sangkut kat Slim River…huhuhuu……

sampai di Grik dah koi 3 pagi…kalo ikutkan koi 2.30 pagi dah sampai kg. Along dah tentu sampai nih….dier speed mmg laju gilos2nyer…benti jap kat restoran nasik kandar Salim (aku lupa nmnya) dekat simpang jln kelantan-kedah (jln baru) kunun2 nak tapau minuman panas wat ilang ngantok, hampeh toi  punya la lama last2 amik blik duit blah….xkosa nak tggu….sampai di Felda Lepang Nenering kabus dah mula tebal, so kelajuan terpaksa la turun lagik, dah tu de lak ‘roadblock’…hehehehhe…..lembu da…berkeliaran, xtakot ke kena usung nek lori?…jual…dah nak raya nih hahahah…..

lepas je felda, Abg Din (abg ipar aku di kg) dah tel tanya, ye la…sebijik kete dah sampai lama kitaog xsampai2 lagik, sllnya kalo blik kg berkonvoi 5 6 bijik kete pun mesti sampai serentak…hahahha….kali nih mmg tertinggal la. sampai kg dah koi4 pagi, terus je la sahur. yg sebijik kete lagik dah lena pun, kejut diorg bgn sahur, pas subuh….dummmm…..krohhhh…ZZZZZzzzzZzZzzzZz…lena balik la, penat weh……

jarak perjalanan:           KM

masa :    7  jam

kapasiti penumpang : 3 dewasa 1 udak tecik + beg pakaian + kuih raya hehehe…😀

Tol: RM 40 kot (aku lupa lak)

minyak : full tank

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s