~Weekend cerca merba ….

Disebabkan aku xkemana-mana, Ijan nak dtg umah dgn famili dia. Ok la riuh sikit umah aku..(riuh sikit?…huhuhu) . Aku xbgun sahur 2 hari (sabtu n ahad) then ahad aku bantai tido sampai koi 12 tghari…amik…pening kepala, cecema punya psl..kwang3. Dah Bangun basuh baju, kemas brg2 craft aku, bukan pe kang Adin n Qaseh wt permainan diorg lak🙂 dah ciap sumer aku lepakkkkkkk…

Ptg bukak posa sama2…yg ngaco cuma Qaseh je, Adin dah pengsan sbb koi 7 dier mkn nasi ngan Qaseh then kena susu sebotol, nyot2..nyonyottttt…lena…kwang3. Tggl nak kepong Qaseh ja, sama la dgn anak2 sedara anak aku, dier pun dok berkepong gak time bukak posa, biasa la kalo famili ramai berkumpul.ahahhaa…

Mlm tu Abg Afa n Adin tido awal, aku n Ijan mengasah bakat wat kek coklat moise…wakakakka…..hangitttttt …kowang nak tgk kek aku yg hangit tu?..tp sbb kek coklat jd kowang xnmpk la hangit nyer, hehehe seb bek la tenet nih xde yg leh bau, tidak sure kowang dpt bau kek aku yg sedikit hangit tu.

Image005haahahha……kek aku hangit, ciap tepon kak aku kat kg lagik tanyer nape kek aku nih w’pun dah setting temp n time still xmasak..leh goyang2 lagik…goyang2…goyang2….dah tu kitaorg masukkan balik set temp n time, guna api atas bawah ..20 menet kemudian…tingggg…..taraaaa…..kuarlah kek aku yg hitam n bau hangit. Tp hangit2 pun Qaseh mamam 3 potong besar gak ahakz….cedap la tu kan? xpe2…pasni aku belajor lagik la w’pun aku xminat masak..huhuhu, cian sape yg amik aku jd bini, mkn kat kedai lor😛

Itu cite hari Ahad…..meh kite tgk ape yg berlaku hari Senin lak🙂

Merdeka!…merdeka!…merdeka!…semangat ni bangun nak sambut Merdeka😀..pagi2 lagik anak aku dah sms, then kak aku di Sabah pun dah msj, Qaseh n Adin pun dah bangun, mak aiii dak2 nih bangun koi 5.30 pg, bior betoi diorg nih. Sambil dok lepak2 tgk tv…tgk Adin n Qaseh main, riuh rendah. Abih la jiran aku sumer dah tido blik yg kitaorg nih dok bergurau senda cengkak kupu rama plak…hahahah..tipon Ateh dier otw blik dr KK ke Keningau…borak2 ciap pas2 line ngan Qaseh n Adin lagik, cite kek hangit pun masuk gak hahahaha….lepas tgk siaran langsung sambutan Hari Kemerdekaan Ke-52….aku rs terlalu la simple nyer, tp sbg menghormati Ramadhan…itu dah cukup baik, cian gak, wat persiapan punya la lama, tp acara berlangsung hanya lebih kurang 40 menet ja…terpacak kat Dataran Parlimen tu awal pagi berjam2….pemimpin yg mai last2 menet acara bermula tu best ar…jap jer…kwang3…nasib badan…:P

Lebih kurang koi 11 pagi aku otw blik dari kedai dgn Ijan n askar2 yg xreti dok diam tu…IWK dtg..Along plak dok tepon nak no tel tuan tanah kedaung, adeiii…dah la aku pegang Adin then barang lagik, Adin bukan reti jln leklok kang kn langgar kete nanya la plak…aku dah nak sampai umah, Along tepon lagik….sabor la weiiii….temp aku dah naik tahap maksima dah nih…

Sampai umah, org IWK tu ckp penutup tangki septik xleh buka, besi dah karat, kalo paksa jugak sure pecah…sure pecah?…cam xcaye aku….ritu diorg dah pernah bukak xpecah pun…adeiii…yg tuan umah ni plak aku tepon bgtau mudah je dier jwb…pecah la kita ganti balik…tp sape nak ganti?…aku? tuan umah kedaung? or IWK?…IWK dah bgtau awal2 diorg xtanggungjawab. Tuan tanah kedaung pun xmo mai tgk haru sggh la, dah la aku tggu berhari2 br IWK mai…

Image016

Ni la penutup tangki septik umah sewa aku yg berada betul2 di ruang tamu, camner diorg wat renovation sampai terpikir nak jadikan tangki septik berada di dalam umah, dah la dlm umah, ruang tamu lak tu. Kalo penutup nih dipecahkan, lmbt lak repair, mau la aku hidop lam bau bucuk setiap hari…arghhhh…tak sggp aku…iskhhh….geram toi. Akhirnya IWk kuarkan surat nape diorg xleh buat then srh aku cr plumber angkat penutup ni then wat temujajnji baru….adeiii…geram toi aku. Ptg tu lam koi 3 ptg anak pompuan tuan umah kedaung dtg tgk , ayah dier la yg srh sbb anak dier kaur so leh la sggh umah amik sewa n tgk sekali kes nih…then dier janji terangkan kpd bapakkkknyer prob nih…cepat sikit weh…toilet tu air dah makin naik….mmg hari yg menyesakkan aku toi la…

hari ni along n yg lain2 dah blik dr kg, so kitaorg berbuka ramai2, menu ok jugak…ciap lemang lagik…raya2…ahakz….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s