Cerita 1 Ramadhan…….

salam…

Hari ini 22/08/2009 bersamaan 1 Ramadhan 1430..Hari pertama berpuasa. Aku bangun koi 4 pagi, semangat tu, awal bangun tp jz gureng nugget n popia pastu bancuh kopi ja. Hehehehe…Along xnak mkn nasi, so simple ja menu sahur aku utk hari pertama. Sambil sahur ngadap cite Arab, sblm tu dgr bacaan Al-Quran dl.

Hari ni tanpa dirancang sbnrnya, lebih kurang time blik keje koi 1.30pm (hari sabtu half day ja) aku rs nak ajak famili yg lain dtg berbuka kat umah aku, wahh…kira aku rasmi majlis berbuka yg pertama la😉 tp yg hadir cuma ijan n famili, kak idah n ajoi, along n faezah serta aku ja (7 org ja). Abg choy berniaga hari nih, sok br cuti, abg chik plak sggh amik laun n kuih ja wak g Selayang. Pepun…umah aku riuh rendah, sampaikan org azan pun xdgr…kwang3…kira terlewat berbuka la td..hik3..menu berbuka td aku msk asam pedas ayam, ikan gureng + cili kicap daun kesum, ulam timun, sambal tempoyak n cucur udang +kuah kacang, air blackkaran n teh ‘o’ panas. Kak Idah dtg bw ayam goreng berlada, bubur kacang ijau n kuih puteri berendam a.k.a kepit idung (2 menu tu jiran dier bagi). Abg Afa g amik Ijan blik keje singgah beli Kari Kambing n telur bistik. campur2, tolak darab bahagi…belambak lak menu..

sbnrnya sambil tunggu waktu berbuka td, aku sempat lagi gureng cucur udang sambil bersms ngan Ateh n anak aku. Cian anak aku, nak blik berbuka tp ujan lebat pula. Tp dier kata dah tapau, ok la…wat buka dulu. Ateh berbuka awal lagik, 6++ptg dah bleh makan maklumlah Sabah S’wak berbuka awal. Ateh dah blurrrppp kenyang, kitaorg br nak ngapp..

Lepas berbuka, pakat2 bw diri g solat maghrib, kemas2 pe yg patut. Pastu pakat2 melayan Adin n Qaseh…riuh rendah, Qaseh pun sakan gelak, kang xleh tido aku xtau la…ngigau..huhuhu Pas diorg sumer blik, aku mengemas saki baki makanan, air…cuci pinggan mangkuk yg last2 guna…de ‘moreh’ kunun..sbnry minum air ja, dahaga seh…posa la katakan..:P

Pastu aku g mandi n skrg ngadap pc…tp mata dah berat, anak sms bgtau dok melukis litar letrik lagik, esok pas subuh br blik hostel…mata berat dah nih, sok nak bgn sahur lagik..jum2…tido…papai…..muahkkkkkssssssss…:-*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s