~Ramadhan…..dlm kenangan

semalam…

….. dengan ini mengistiharkan tarikh permulaan puasa bagi negeri2 seluruh M’sia telah ditetapkan pada hari Sabtu 22/08/2009…….

yahoooooooooo….lusa posa…yippieeee…hip2 hoorayyyyy….ceh berlebih2 la pulak.

Dalam keseronokkan itu aku teringat kpd Arwah Pak Omar (camtu la kot eja namanya) dulu arwah tggl depan umah aku di kg. Sblm subuh dier ngaji Al-Quran, sayu je bacaannya. Tiap kali ramadhan tingat arwah, aku bukan la rapat sgt pun…tp bacaan ayat2 suci Al-Quran yg dialunkannya benar2 mengusik jiwa. Jgn kata aku tingat ja, kdg2 sembang dgn kakak2 diorg pun mengiakan apa yg aku rs. Skrg xdpt dgr lagi la…sob3…:(

Semoga roh arwah Pak Omar n cucu kesayangan di tempatkan di kalangan org2 yg beriman, begitu juga arwah mak, abah n along……Amin……

Dah berapa tahun famili aku berpuasa n berhari raya tanpa arwah mak n abah, tp ttp meriah. Time aku sklah di kg, Ateh (kakak aku) kejut bangun sahur koi 4.30 am sbb pas sahur xtido dah, terus wat homework then ciap2 p sklah. Time tu sllnya kak Ani sblh umah jerit2 pggl….’Atonnnnn…Einaaaa…..Zammmm…’ ikut la sapa yg dia tau ada di umah time tu, dia keloi la pggl sampai la kitaorg buka lampu dapur n jwb…’dah bangun kak Ani…’. kitaorg br bangun sahur Kak Ani dah nak msk tido blik..hahaha…pagi2 dah riuh :))

Bila aku tggl di asrama, pak guard yg kejut bangun, pastu baru la siren dewan mkn munyik….selagi salah 1 dorm kat tiap2 blok asrama tu xbuka lampu, selagi tu la pak guard tu keloi suruh bangun….time tu liat toi nak mangun mkn. Mata Garfields sumer….ngantok. Waktu ptg, tiap2 dorm akan htr wakil utk sediakan meja makan di dewan makan, hehehe…berbuka beramai2 then g solat tarawikh di dewan besar sklah…syioknya berposa di zaman sklah…huhuhu..

beberapa tahun yg lepas aku tggl sowang3 setelah kakak aku tawen n sowang berhijrah ke Sabah….jiran2 aku heran tgk aku xbeli juadah berbuka puasa, kdg2 lgsg xdgr aku memasak, hahaha…sampai jiran depan umah tegur aku melenggang lenggok ja blik umah tiap2 ptg padahal aku lalu di tengah2 pasar ramadhan. Ntah…tgk cam sama ja juadah di pasar ramadhan tu kwang3…skrg ni dah tggl ngan along (anak sedara lelaki aku) kena la msk tp xkesah la dier pun xmemilih mkn…sumer balun janji halal…:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s