~Weekend yg terindah (^.^)

spt sll aku rs weekend bersama famili aku adalah detik terindah dalam hidup😀 tidak kira apa jua xtvt yg aku lalui sepanjang weekend terasa warna2 indah kehidupan melatari alam.

Kak Jidah n famili dtg dr kampung (Perak) angkut bersama durian2 dr hasil kebun arwah abah. Ada cempedak, ada dokong n durian, w’pun hasil kebun yg cenonet tu sedikit namun syukur alhamdulillah berkat keringat arwah abah yg menitis jatuh mengusahakan tanah kebun itu dapat dinikmati anak, menantu n cucu2nya. Yang sedikit itu dikongsi bersama.
Image003

malam tu juga wat pulut kukus, serawa durian (kowang pggl bubur durian kot)…wah sedapnya, tp aku lebih mkn pulut saja. Sambil dok masak aku ‘perangat’ kak Idah..hehehe….dier OS kat Melaka, sj je aku dok cite bab famili mai wak buah sumer2 nih..(jgn marah ar :P).Telefon abg choy srh dtg umah aku tp dier bizik maka dgn semangat setiafamili..kitaorg ke ‘Medan Perang’ bw bersama pulut, durian n dokong sbg sokongan utk sesi mkn2 sekali lagik di umah abg choy. hehehe….Ijan pula keje, so dier na famili dtg umah esoknyer la (sabtu). Di umah abg Choy kitaorg dijamu dgn cempedak gureng, teh o panas n milo ais (padahal td dah melantak kat umah aku~ikan stim n sup sayur bodo…) pe tggu lagik…mknnnnnnnnn……..kak ipar aku nih, ptg kitaorg sebut nak dtg umah, de je yang dier nak masak, td sblm pergi kitaorg dah pesan jgn masak pe2. Sampai ja umah abg dah terbau cempedak gureng…adeiii…kak ipar masak jugak…xpe2…balun je, org kata rezeki jgn ditolak, musuh jgn dicari, maut jgn ditempah…ekekeke….
Image005(4)
Image008
Xlama pun kitaorg kat umah abg choy, ye la si fatin cebok nak tgk Ice Age 3, td along dah wak CPU turun psg kat tv tp xdan nak tgk abih tu yg dier kalut nak blik umah aku. Tp sempat lagik la kitaorg mkn2 n Along tulun perbetoi PC abg choy tu. Blik ciap wak bekal cempedak lagik….alahai kak ipar ku cayunk ;))

Lam kete, Fatin dah lena xsempat sampai umah, akhirnya yg tgk iCe Age 3 tu aku n Along je, yg lain sumer dah ‘pengsan’…kwang3…penat gilos la tu, aku sambil tgk sambil menguap tp jegil bijik mato gak (dok tggu anak msj sama) sambil tu kemas la dapur sikit2, biasa la kalo famili mai umah aku cam kapal karam, xsempat nak kemas, dapur pun sentiasa ade je yg nak dimsk…mkn2…mkn2….asyik makan ja (cmner la aku xmontel..)

esoknya (sabtu) aku keje 1/2 hari, lepas mandi aku tgk kak jidah n abg din dok ciap2 nak wat gureng cempedak n cekodok durian ade nasik gureng lagik, mak aiii…byknya menu. sbb aku keje so yg len2 g soping, ciap pakai mask H1N1 ni…seriau wehhh…tghari aku blik, aku wat masak lemak cili api ikan + kacang panjang & sambal tumis udang + petai…spttnya aku xmsk pun xper sbb ptg tu aku nak wat chicken chop tp sbb abg chik aku nak blik maka aku kena masak nasik, abg aku tu ‘pewot nasik’ camner pun dier akan cari nasik jugak…hatta raya pun nak nasik gak w’pun dah byk m’nan lain.

ptg tu riuh lagik la umah aku ditambah dgn ‘askar2 wataniah’ ijan yang baru tiba, Ijan keje mlm so anak2 n laki dier je mai tido umah aku tp akhirnya anak2 ja tido umah aku sbb abg affa (laki kak ijan) g ngurut. Tunggang langgang umah aku..hahaha…lantak la kowang, jgn de yg pecah sudah😛 kelakar lak tgk anak2 buah aku nyanyi lagu ‘air pasang pagi’ sambil menari..yg Qaseh hanya dgr dier sebut yg ujung2 jerk, ekekeke…pelat lagik la, umur baru 1 tahun ++++Image014(2)
mlm tu aku tido ngan Qaseh n Adin…jap2 ek…ek…merengek tgh mlm, ye la main xhingat dunia td.huhuhu…awal pagi ahad (sllnya aku bgn lewat sikit, kalo xde famili mai…maklumlah org bujang) aku dah bangun wat bekfes..hohoho…cekodok bawang plak niari..ijan plak sggh beli roti canai. Tghari aku msk sup sayur, ikan taucu n gureng ikan pekasam. Asyik mkn2 ja…niari kak idah blik dari os tp xsempat jumpa kak jidah n famili la sbb kak idah sampai KL malam n ptg tu kak jidah n famili dah blik kampung. xsempat jumpa pun depa tgglkan buah utk kak idah..taraaa…durian, ciap simpan lam peti cejuk kwang3…terlalu byk buah durian sampai xterabih, aku wat tempoyak🙂 abih cite.

ptg tu ijan dah masuk keje tggl abg affa n anak2 still tido umah aku sbb tetiba abg affa sakit kepala. tido je umah aku senang, esok leh amik ijan abih keje terus balik umah. mudah gitu…hehehe…aku melayan la si qaseh n adin main…diorg xmo tido plak dah, sbb ptg td lepas kak jidah n famili balik diorg tido lm sgt. Tp akhirnya lena juga.

umah aku yg bersepah2 tu, ari senin la kemas, byk keje tu, ujan plak skrg nih nak mendobi byk, tuala, selimut, sarung bantal…bla2..bla2….nasib badan…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s